Koronanın yeni türleri nerede çıkabilir? Araştırma sonucu şaşırtmadı

Bilim insanlarınca yürütülmüş olan uluslararası düzeyde bir çalışmada ortaya çıkması muhtemel koronavirüs türlerinin merkezi durumunda olabilecek lokasyonların birçoğunun Çin’de yer aldığı ifade edildi.

DÜNYA 03.06.2021, 08:38 03.06.2021, 18:10
Koronanın yeni türleri nerede çıkabilir? Araştırma sonucu şaşırtmadı

California Berkeley Üniversitesi, Yeni Zelanda Massey Üniversitesi ve Milano Politeknik Üniversitesi’nde bilim insanlarının iş birliğiyle yapılan çalışmada, Güneydoğu Asya’dan Batı Avrupa’yı kapsayan bölgede at nalı yarasalarının doğal yaşam alanları incelendi.

Yapılan çalışmaya insan hayvan etkileşiminin sıkça görüldüğü yerleşim yerleriyle besi ve tarım hayvanı üretiminin bulunduğu konumlar da eklendi.

Araştırmacılar, yarasaların doğal yaşam alanlarıyla, insanlar başta olmak üzere diğer canlılara bulaşması muhtemel olan hastalıkların yeni merkezi olabilecek olan noktaları belirledi.

Koronavirüste yeni türler için Çin işaret edildi

Koronavirüsün yeni türlerinin merkezi olabilecek konumların birçoğunun Çin’de bulunduğunu ifade eden araştırmacılar, Kuzey Filipinler ve Japonya’da orman bölünmeleri görülen kimi bölgelerin de risk altında olduğunu paylaştı.

Ayrıca araştırmacılar Hindiçin ve Tayland bölgesindeki besi hayvanı üretiminin artması durumunda bu bölgelerin de merkez haline dönüşebileceğine ilişkin uyarı yaptı.

Araştırmacılardan Prof. Paolo D’Odorica, arazi kullanımına ilişkin değişikliklerin çevreye ve hayvanlardan bulaşabilecek hastalıkların insan sağlığına etkilerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Büyük hayvan gruplarının bir arada olması ciddi risk barındırıyor"

Yoğun bir şekilde canlı hayvan üretiminin özellikle endişe verici olduğunu paylaşan bilim insanlarınca, salgına ilişkin hastalıklarda savunmasız durumda olan genellikle bağışıklık kazanmış büyük hayvan gruplarının bir arada olmasının büyük riskler barındırdığı bilgisini paylaştı.

D’Odorico, koronavirüsün vahşi yaşamdan insanlara doğrudan geçişine ilişkin izlerin takip edilmesinin çok mümkün olamasa dahi, arazi kullanımına ilişkin değişikliklerin yarasaların varlığıyla bağlantılı olduğunun bilindiğine dikkat çekti.

Koronavirüs ilk defa Vuhan’da bulunan gıda pazarında görülmüştü

Bütün dünya koronavirüs salgınında ilk defa, Çin’in 31 Aralık 2019 tarihinde Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde “kaynağı belirsiz gizemli bir solunum yolu rahatsızlığının” ortaya çıktığından DSÖ’ye bildirilmesiyle haberdar olmuştu.

İlk kez hastalık Vuhan’daki deniz ürünleri gıda pazarını ziyarette bulunan kişilerde görülmüş ve sebebi belirlenemeyen “solunum rahatsızlığı” şikayetinden dolayı 17 Kasım 2019 tarihinde ilk hasta hastaneye müracaat etmişti.

Akciğer iltihaplanmasına sebep olan hastalığa, yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış şekli olduğu tahmin edilen, öncesinde bilinmeyen bir türdeki koronavirüsün sebep olduğu görülmüştü.

Yorumlar (0)