Koronadan öldü, yeniden başkan seçildi!

15 Eylül'de Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle yaşamını yitiren fakat adı, geç kalındığı için oy pusulalarından çıkarılamayan aday, oyların yüzde 64'ünü aldı ve seçimi tekrar kazandı.

DÜNYA 29.09.2020, 10:01 29.09.2020, 16:59
Koronadan öldü, yeniden başkan seçildi!

Hafta sonu Romanya'da yapılan yerel seçimlerde ilginç bir olay yaşandı. Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinde enfekte olan ve tedaviye yanıt veremeyerek yaşamını yitiren Deveselu Belediye Başkan Adayı Aliman Ion, belediye başkanlığına yeniden seçildi.

BBC'de yer alan habere göre, peş peşe 2 dönem belediye başkanlığı yapan ve üçüncü kez belediye başkanlığına adaylığını koyan PSD (Sosyal Demokrat Parti) üyesi Aliman Ion, Romanya'nın güneyindeki Deveselu köyünde seçmenin oylarının yüzde 64'ünü kazanarak yeniden belediye başkanlığına seçildi. Ancak yetkililer, 15 Eylül 2020 tarihinde Bükreş'te Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle yaşamını yitiren Aliman Ion'ın adının, oy pusulası basım tarihi sebebiyle oy pusulalarından çıkarılamadığını açıkladı. Yetkililer Deveselu köyünde belediye başkanlığı için tekrar seçim yapılmak zorunda olunduğunu bildirdi.

Sosyal medyada Aliman Ion'ın yerel halk tarafından ne kadar çok sevildiği de anlaşılabiliyordu. Aliman Ion'ın mezarını ziyaret eden, çiçek ve çelenklerle süsleyen köylüler çektikleri videoları hesaplarından paylaştılar. Yerel bir televizyon kanalına açıklama yapan bir köylü, Aliman Ion'ın köylüyü çok sevdiğini ve her zaman köylünün yanında olduğunu, bu yüzden çok sevildiğini belirterek, "Yasalara çok saygılıydı. Kuralları kusursuz uygulardı. Köylüsünü korur ve onların tüm ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenirdi. Bence görülebilecek en iyi belediye başkanıydı. Bir daha da böyle bir belediye başkanı görülebileceğini sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Eski deniz subayı olan Aliman Ion'ın ölümüyle ülke geneline yayılan başarısı, durumu kötüye giden PSD (Sosyal Demokrat Parti) için de avantaj sağladı. Romanya genelinde birçok belediye meclisinde koltukları merkez sağdaki USR-PLUS ittifakına kaptıran PSD bu vesile ile toparlanmaya çalışıyor.

Romanya'da benzeri durum 2008 yılında yaşanmıştı. Karaciğer hastalığından ötürü hayatını kaybeden Neculai Ivascu, Voinesti'deki seçimlerde yeniden belediye başkanı seçilmişti.

Yorumlar (0)