Korona aşısını taşıması için yolcu uçağı, devasa bir dondurucuya dönüştürüldü

Birçok ülke BioNTech/Pfizer aşısının yavaş bir şekilde dağıtılması sorunuyla uğraşıyorken, aşıların gecikmelerini önlemek için İtalyan’dan bir çözüm geldi. Bir hava taşıtı üreticisi, küçük yolcu uçağındaki koltukları kaldırıp onun yerine uçuş sırasında sıcaklıkları -86 derece sabitleyen devasa bir dondurucu yerleştirdi.

DÜNYA 19.01.2021, 18:18 20.01.2021, 16:53 Hanife
Korona aşısını taşıması için yolcu uçağı, devasa bir dondurucuya dönüştürüldü

Korona aşı gecikmesine İtalyan bir hava taşıt üreticisinden çözüm geldi.

Türk profesör Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Alman BioNTech’in ABD’li Pfizer tarafından geliştirdiği koronavirüs aşısı başta Almanya olmak üzere İsrail, ABD, Kanada ve İngiltere’nin de olduğu 20’yi aşkın ülkede kullanılıyor. Fakat yüzde 95 etkili olan mRNA aşısının eksi 70 derecede taşınması gerekiyor. Buda aşının dağıtımında gecikmelere neden oluyor. Bu soruna birde ek olarak, birçok ülkenin ücra noktalarında, ticari veya kargo uçaklarının inmekte zorlanacağı, hem küçük havaalanı hem de topraktan yapılmış pistleri var 

Bu soruna çözüm ise İtalya’dan geldi. Derin dondurucu üreticisi DESMON ile birlikte çalışan hava taşıtı üreticisi Tecnam, Pfizer/BioNTech aşılarının hızlı ve güvenli bir şekilde taşıyabilecek bir uçak tasarladı. 



Tek seferde 115 bin doz aşı taşıyor

P2012 TravelCare olarak adlandırılan uçakta, yolcu koltukları kaldırılıp, yerine -86 santigrat dereceye kadar soğutma yapabilen devasa bir buzdolabı konuldu. Sistem kapandığında aşıları 12 saate kadar aynı sıcaklıkta koruyabilen uçağın, tek seferde 115 bin doz aşı taşıyabildiği kaydedildi.



Maliyet 100 liradan 37 kuruşa düşüyor

Tecnam şirketinden yapılan açıklamada, aşının dağıtım süresinin kısaltılmasının yanı sıra,  maliyetleri de düşürdüğü belirtildi. Ayrıca, aşıların doz başına soğutucu nakliye kamyonlarında taşınmasının maliyetinin 13,50 dolara (yaklaşık 100 Türk lirası)  kadar çıktığı, ancak, uçakla taşımanın maliyetinin doz başına sadece 0,005 dolar (yaklaşık 0,037 Türk lirası) olduğu kaydedildi.  



"Kısa bir süre içinde kullanılması bekleniyor"

İlk aşı onaylarının duyurulması ile uzak bölgedeki topluluklara aşıların gecikeceğini fark ettiklerini söyleyen Tecnam'ın Genel Müdürü Giovanni Pascale Langer, yalnızca Avrupa havalimanlarının yüzde 67’sinin, 5 bin feetten daha kısa pistlere sahip olduğunu ve bu durumun büyük uçaklar için onlara erişilemez hale getirdiğini belirtti. Bu kapsamda P2012 Travelcare’i oluşturduklarını söyleyen Langer, “Adil ve verimli aşı dağıtımını kolaylaştırmak için tasarlanan uçak, kovidsiz bir dünya için verilen mücadeleye katkımızdır” ifadelerine yer verdi.



Ayrıca Langer, her türlü hava koşulunda seyahat edebilme sertifikasına sahip P2012’nin bu sayede hem uluslararası havaalanları, hem de uzak yerlerindeki küçük havalimanları arasında uçabilmesine imkan sağladığını da belirti.  Langer son olarak, platformun bir saatten daha kısa bir sürede yeniden yapılandırılabildiğini ve böylece taşımayı büyük ölçüde kolaylaştıracağını ifade etti. 

Diğer taraftan, uçağın aşılarla birlikte kısa bir süre içinde havalanması bekleniyor.

Yorumlar (0)