Korkutan senaryo: 3,5 milyon İranlı ölecek!

İran'da Covid-19 (koronavirüs) ile ilgili ürküten bir  senaryo üzerinde duruluyor. Senaryoya göre 3 milyonu aşkın İranlı ölebilir.

DÜNYA 18.03.2020, 12:52
Korkutan senaryo: 3,5 milyon İranlı ölecek!

İran'ın en saygın eğitim kurumlarından Şerif Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan raporda, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) İran'daki olası etkilerine ilişkin 3 senaryo üzerinde çalışıldı.

İran'daki Şerif Teknik Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları tarafından hazırlanan Covid-19 (yeni tip koronavirüs) raporunda, "karantina uygulanmaması ve insanların koronavirüsle mücadele konusunda yetkililerin açıkladığı talimatları dikkate almaması durumunda koronavirüs sebebiyle 3,5 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği" vurgulandı.

İran'ın en saygın eğitim kurumlarından olan Şerif Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ali Naki Meşayihi başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan bilim heyeti tarafından çalışıp hazırlanan rapor, "Tinn" haber sitesi tarafından yayınlandı.

Ürkütücü raporda, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) İran'daki olası etkilerine ilişkin 3 senaryo ortaya konuldu.

Karantina uygulanırsa can kaybı 12 bin ile sınırlı kalabilir

İlk ve en iyi senaryo "karantinanın tam anlamıyla uygulanması ve halkın, koronavirüsten korunmak için açıklanan talimatlara harfiyen uyulması durumunda" olup bitecekleri konu ediyor.

İnsanların yüzde 80 oranında birbirlerinden izole edildiği söz konusu iyimser senaryoya göre, koronavirüs salgınının zirvede olacağı Nisan ayının ilk günleri için vaka sayısı 120 bin, can kaybı sayısı ise 12 bin civarında bekleniyor.

Ortalama karantinada ölü sayısı 110 bin olur

Fakat karantina uygulamasının eksik yapılması ve insanların temas seviyesinin yüzde 50'lerde olması hâlini içeren ikinci senaryoya göre ise koronavirüs (covid-19) salgınının zirvede seyredeceği Nisan ayı sonları için vaka sayısının 300 bin, ölü sayısının da 110 bin civarında olması öngörülüyor. Bilim insanları en çok da ikinci ve üçüncü senaryo arasında kalıyor. Çünkü İranlıların koronavirüsten önce iyileştirilememiş daha büyük sorunlarının bulunduğu, başta ekonomik sorunlar olmak üzere tüm sorunları çözülmediği için koronavirüse oraklanamadığı belirtiliyor.

Karantina uygulanmazsa ölü sayısı 3,5 milyon

En kötüsü olan ve hâlihazırda yaşanan üçüncü senaryoda ise karantina uygulanmaması ve insanların koronavirüsten korunmaya yönelik talimatları dikkate almamaları durumunda yaşanacaklar değerlendiriliyor.

Toplum sağlığının daha kötüye gideceği tahmin edilen kötü senaryoda, koronavirüsün yayılma hızının yüzde 65 seviyelerinde olması öngörülüyor.

Böyle bir durumda koronavirüs salgınının zirveye çıkma süresinin Mayıs ayının son günlerine kadar uzayacağı ve enfekte sayısının yaklaşık 4 milyon, can kaybı sayısının ise 3 milyon 500 bin civarında olacağı belirtiliyor.

Çin'de ortaya çıkmıştı

12 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 (yeni tip koronavirüs), İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum şehrinde görülmüş, ardından İran'ın tamamına yayılmıştı.

İran Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla İran'da Covid-19 kaynaklı ölü sayısının 988'e çıktığını, enfekte olmuş hasta sayısının ise 16 bin 169 olduğunu duyurmuştu.

Yorumlar (0)