Korkutan araştırma: Rusya ve ABD nükleer savaşa girerse ne olur?

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada, ABD ile Rusya arasında muhtemel bir nükleer savaşın meydana gelmesi durumunda 5 milyardan daha fazla insanın iki sene içinde açlıktan hayatını kaybedeceği belirtildi.

DÜNYA 17.08.2022, 09:38 17.08.2022, 12:08
Korkutan araştırma: Rusya ve ABD nükleer savaşa girerse ne olur?

Ukrayna ile Rusya arasında çıkan savaş, 24 Şubat gününden bu yana devam ediyor. İki ülkenin savaşı dünya üzerinde birçok bölgede farklı farklı etkiler gösterirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yeni bir inceleme gerçekleştirildi.

Simülasyonlar kullandılar, yaşanacaklar ortaya çıktı

Bilgisayar üzerinden simülasyonları kullanan Rutgers Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Rusya ve ABD arasında yaşanacak muhtemel bir nükleer savaşın sonrasında olacakları tahmin etti. Nükleer bombalardan dolayı yangınların bir üst atmosfere ulaşacağını aktaran bilim insanları, bu olayın Güneş ışınlarının zemine gelmesini engellenmesine neden olacağını ortaya koydu.

Güneş’in engellenmesi ile beraber yeryüzünde hububat üretiminin büyük bir darbe alacağını ifade eden uzmanlar meydana gelen kıtlığın sonrasında milyarlarca insanın açlıktan hayatını kaybedeceğini açıkladı.

“Araştırma tek şeyi anlatıyor…”

Bir bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Lili Xiai "Topladığımız bu bilgiler bizlere şunu anlatıyor: Bir nükleer savaşın meydana gelmesine izin vermemeliyiz." diye konuştu.

Bununla beraber bilim insanları, incelemelerini her ülkenin nükleer mühimmatının büyüklüğüne göre yaptıklarını aktardı.

Putin nükleer kullanımı için onay vermişti

Diğer bir taraftan Ukrayna ile başlayan savaşın sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir görüşme düzenlemişti.

Görüşmede, Rus güçlerinin hipersonik füzeleri ve nükleer silahları içerisine alan caydırıcı cephanelerinin özel savaş haline geçirilmesi için emir verilmişti.

Hangi ülkelerde kaç tane nükleer silah var?

Özel savaş haline geçiş yapılması emrini veren Putin, bu karar ile nükleer silah kullanımına onay vermiş oldu. Rusya’nın nükleer silah deposunda 6 bin 255 başlık olduğu düşünülüyor. Batı Blok’unda hazır bir şekilde 6 bin 65 nükleer silahın bulunduğu biliniyor. Bunlardan ABD’de 5 bin 550, Fransa’da 290, İngiltere’de ise 225 tanesi bulunuyor.

Nükleer savaşın etkileri 400 yıl boyunca sürecek

Nükleer ülkeler arasında yaşanacak küçük bir tartışmanın bile gıda imalatını azaltacağı ve bu durumun yaygın açlıkla biteceğini öngeren bilim insanları, "Community Earth System Model" isimli bir tahmin sistemi oluşturdu.

Bilim insanları düzenledikleri bu sistemle, soya fasulyesi, bahar buğdayı, pirinç, mısır üzerinde oluşan etkileri ülke özelinde tahmin etti. Bilim insanları bunun yanı sıra balıkçılık ve hayvancılık ile ilgili tahmin edilebilir değişiklikleri de inceledi.

Çalışmanın araştırmacıları, Pakistan ve Hindistan arasında olası bir yerel bir savaş çıkması halinde, küresel nüfusun hayvancılık ve tarım ürünlerinden sağladığı kalorinin beş sene içerisinde yaklaşık yüzde yedi düşüş yaşayacağını bildirdi.

Rusya ve ABD’nin içerisinde bulunduğu en kötü nükleer savaş düşüncesinde ise savaşın bitmesinin sonrasında 300 ile 400 sene süresince küresel nüfusun bu mahsullerden sağladığı kalori oranının yüzde 90’a düştüğü görüldü.

Araştırmacılar, mahsul üretiminde oluşacak düşüşlerinin ABD ve Rusya gibi büyük bir ihracat hacmi olanları da içerisine almak üzere yüksek-orta enlem ülkelerinde daha şiddetli yaşanacağını vurguladı.

Nükleer savaş insanlığın sonunu hazırlayabilir

Öte yandan, Rusya ve ABD arasında gerçekleşebilecek nükleer savaş düşüncesinin sonuç verilerine göre, bu şekilde bir savaşın sonrasında gezegenin yüzde 75'inden çoğunu meydana getiren 5 milyardan fazla kişinin iki sene içerisinde açlıktan öleceği belirtildi. Dünya Bankası tarafından 2020 senesinde açıklanan verilere göre, yeryüzünde toplamda 7,753 milyar insan yaşam sağlıyor.

Tek çözüm: “Nükleer silahları yasaklamak”

Gıda sistemlerinin tamamen yok edileceğini aktaran araştırmanın ortak yazarı Prof. Dr. Alan Robock, bu süre zarfında milyonlarca kişinin hayatını kaybedeceğini ifade etti.

Robock araştırma ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Dünya birkaç defa nükleer savaşın kıyısına geldi. Bunun bir daha yaşanmaması için nükleer silahları tamamıyla yasaklamak tek ve uzun vadeli bir çözümdür. Beş senedir faaliyette olan BM Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşmasını 66 ülke onaylandı, fakat dokuz nükleer ülke bu konuda herhangi onay vermedi. Araştırmamız, bu dokuz devletin de dünyanın geri kalanını ve bilimi dinleme zamanına ulaşıldığını gözler önüne seriyor. Anlaşmayı imza atmanız için gereken zaman geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)