Köpekler koronavirüsü koklayarak bulacaklar!

İngiltere'de köpeklerin, koku alma duyuları sayesinde belirtiler görülmeden önce insanlarda yeni tip koronavirüsü (Covid-19) tespit edip edemeyecekleri incelenecek. 

DÜNYA 16.05.2020, 10:04 16.05.2020, 10:08
Köpekler koronavirüsü koklayarak bulacaklar!

İngiltere Sağlık Bakanlığın, özel olarak eğitilecek köpeklerin, yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin yeni bir araştırmanın parçası olacağını bildirdi.  

Araştırmada Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, Durham Üniversitesi ve Tıbbi Teşhis Köpekleri adlı araştırma merkezi iş birliği yapacak. Devlet, söz konusu araştırmaya 500 bin sterlinlik destek sağlayacak.

Sıtma, kanser ve parkinson gibi hastalıkları saptayabilen köpeklerin, belirti göstermeseler bile koku örneklerinden insanlarda yeni tip koronavirüsü (Covid-19) tespit edip edemeyeceği incelenecek. 

Araştırmanın ilk aşamasında, yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıyan ve taşımayan kişilerden koku numuneleri alınacak. Hemen ardından 6 köpek, numunelerden virüsü saptayabilmeleri için geniş kapsamlı bir eğitime tabi tutulacak. Başarılı olunması halinde köpekler, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede kullanılacak. 

"Kesinlik oranı önemli"

Sağlık Bakanı Yardımcısı James Bethell, söz konusu araştırmanın, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) belirlemede hızlı sonuç alma bakımından önemli olduğuna dikkat çekerek, "Kesinlik oranı önemli. Bu yüzden de bu deneme, bize 'Covid köpekleri'nin virüsü güvenilir bir şekilde tespit edip edemeyeceğini ve yayılmasını durdurmada etkili olup olamayacağını söyleyecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)