Kontrol Hattı yanıyor, çanlar Keşmir için çalıyor!

Hindistan, Keşmir sınırında Pakistan tarafından ateş açıldığını, ölü ve yaralıların olduğunu duyurdu.

DÜNYA 30.10.2019, 17:24 07.11.2019, 17:20
Kontrol Hattı yanıyor, çanlar Keşmir için çalıyor!

Hindistan Ordusu'ndan gelen açıklamaya göre Pakistan, Hindistan ile yapılmış ateşkes anlaşmasını ihlâl ederek Cemmu Keşmir bölgesinin Kupwara yöresinde Kontrol Hattı (LoC-Line of Control) boyunca ateş açtığını ilan etti.

Yeni Delhi, İslamabad'ın Cemmu Keşmir'in Kupwara yöresinde ateş açmaya başlamasının ardından bir sivilin öldüğünü ve ikisi asker olmak üzere yedi kişinin yaralandığını açıkladı.

Çatışmalar devam ediyor

Hindistan ordusundan gelen bilgilere göre, Neelum Vadisi'ndeki Şerdi (Sharda) ve Çengan'da (Changan) ağır ateş ve bombalamalar devam ediyor.

İki taraf tartışmalı bölgenin sivil alanlarındaki çok sayıdaki zayiat ve ağır hasara neden oldukları için daha önce olduğu gibi yine birbirlerini suçluyorlar.

Şubat ayında tansiyon yükselmişti

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginlikler, temel amacı Keşmir'i Hindistan'dan ayırıp Pakistan'la birleştirmek olan Jaish-e-Mohammed örgütünün Hindistan askerlerine yaptığı ölümcül bir saldırının ardından bu yıl Şubat ayında yeniden başladı. Bölgenin özel statüsünü Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci anayasa maddesini kaldırarak iptal eden Hindistan hükûmeti, Keşmir’e askerî yığınak yapıp yüzbinlerce askeri bölgeye sevkederek bölgedeki huzursuzluğa ve Pakistan ile bağların iyice kopmasının önünü açtı.

"Dünya için önemli sonuçları olacak"

Hindistan 1947 yılında bağımsızlık kazandığından beri, hem İslamabad hem de Yeni Delhi Keşmir üzerinde talepte bulunmaya devam ediyorlar. Bu, son anlaşmazların yanı sıra ülkeler arasında tam ölçekli silahlı çatışmalara neden oldu. Pakistan Başbakanı İmran Han, geçen ay New York'ta toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Hindistan'ın bölgeye dair politikalarını eleştirmiş, nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki olası bir savaşın dünya için önemli sonuçlar doğuracağını ifade etmişti.

Keşmir problemi nedir?

İngiltere, 1947'ye kadar sömürgesi olan Hindistan'dan çekilirken o dönem prenslik olan Keşmir'i Pakistan veya Hindistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ının Müslüman olduğu Keşmir bölgesi halkı, 1947 yılında Hindistan yerine Pakistan'a katılmaktan yana tavır almış olsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı ve gerginliğin fitili ilk kez ateşlenmiş oldu.

Prensin kararına Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı ve seslerini yükseltti. Pakistan ile Hindistan'ın Keşmir'e asker yollamasıyla taraflar, bölge yüzünden 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine Keşmir meselesi için 1965 ve 1999 yıllarında savaş çıktı.

Yüzde 45'i Hindistan'a ait olan Keşmir'in, yüzde 35'ine Pakistan hakim durumda, yüzde 20'sini ise Çin kontrol ediyor. Hindistan, Keşmir'de kendine ait olan toprakları "Cemmu Keşmir" eyaleti adıyla kendine bağladı. Cemmu Keşmir, Müslümanların çoğunlukta bulunduğu tek "Hint eyaleti" olma özelliği taşıyor. 

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir bölgesini, bağımsız anlamındaki "Azad Keşmir" ve "Gilgit Baltistan" olmak üzere iki özerk bölgeye ayırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ilkini 1948 yılında aldığı kararlar ile Keşmir'in tüm ordulardan arındırılmasını ve geleceğinin oylama ile karara bağlanmasını öngördü. Hindistan, halk oylaması yanlısı değilken Pakistan ise BMGK kararlarına sıcak bakarak kararın uygulanmasını istiyor.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)