Komşudaki salgın ülkeyi adeta kırdı: 700 okul tatil edildi!

Bulgaristan'daki grip salgınının hızla yayılması üzerine 13 ilde grip salgını ilan edildi, 700 okulda ise eğitime ara verildi.

DÜNYA 28.01.2020, 17:36 28.01.2020, 17:51
Komşudaki salgın ülkeyi adeta kırdı: 700 okul tatil edildi!

Bulgaristan'ın 28 ilinin 13'ü, ülkede hızla yayılan grip salgını üzerine salgın alarmı verdi. Salgının en yoğun olarak yaşandığı iller ise başkent Sofya, Montana, Küstendil, Blagoevgrad, Burgas, Plovdic, Veliko Trnovo ve Türklerin çoğunlukla yaşadığı Kırcaali ve Haskovo olarak öne çıkıyor.

Ameliyatlar ve hamile kontrolleri durduruldu

Ülke genelindeki 700 okulda 6 Şubat'a kadar eğitime ara verilirken enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar hastanelerinde adeta seferberlik ilan edildi. Hastanelerde grip salgını için özel izole odalar düzenlendi, planlı ameliyatlar ve rutin hamilelik kontrollerinin yapımına ara verildi ve sağlık kurumları hasta ziyaretlerine geçici süreyle kapatıldı.

Devlet Sağlık Müfettişliği Başkanı Doktor Angel Kunçev, Bulgaristan'ı kıran grip virüsünün H3N2 türü olduğunu, bu türün ise güçlü bağışıklığa sahip yetişkinleri değil, çoğunlukla çocuk ve gençleri etkilediğini belirtti. Hastalar, salgın yüzünden akın akın hastanelere gidiyor ve Bulgaristan sokaklarındaki çoğu kişi yolda bile maske takıyor.

"Sokağa gerekmedikçe çıkmayın diyorlar ama işimiz gereği çıkmak zorundayız"

30 bin civarı Türkün yaşadığı Haskova'da Türk vatandaşlar grip yüzünden çok tedirgin olduklarını, salgının Türk köylerinde de çok yaygın olduğunu ve grip yüzünden herkesin sokağa çıkmaktan korktuğunu söyledi. Haskova Eski Cami imamı Mümin Ramadan, geçmişte böylesi bir salgın görmediğini, bu yüzden çocuklara 2 hafta izin verdiğini belirtti. Ramadan, "Türklerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri burası. Burası grip salgınının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri. Okullar grip salgını nedeniyle 2 hafta tatil edildi. Ben de Kur'an kursuna gelen çocuklara 2 hafta grip izni verdim. Salgın yayılmasını önlemek için Bulgar televizyonlarında sürekli uyarılar yapıyorlar. Sokağa gerekmedikçe çıkmayın diye ama bizim işimiz gereği çıkmak zorundayız" diye konuştu.

Haskova'da ilkokul öğrencisi olan Minay Aliy de arkadaşlarının büyük kısmının gribe yakalandığını, salgın yüzünden okulunun tatil edildiğini söyledi ve "Okulum grip salgını nedeniyle tatil edildi. Arkadaşlarımın hepsi grip oldu. Tatil nedeniyle evde sürekli oturmaktan sıkıldığım için biraz parkta oynamak için annemle dışarı çıktık" dedi.

Haskova sakinlerinden Şükran Hüseyinov ise böylesi bir salgının daha önce hiç görülmediğini söyledi ve "Salgından dolayı 4 gün önce grip oldum. Çocuğum da grip hastası, hastaneye gidiyoruz. Grip salgını bu bölgede çok yoğun. Daha önce böyle bir şey görmedik" diye konuştu. Bölgedeki köylerden birinde yaşayan Aysel Ahmetov da "Köyümüzde herkes grip oldu. Hiç böyle salgın görmedik. Bu salgın Bulgaristan'ın tamamında etkili olduğu söyleniyor. Bende grip oldum. Hastaneye tedavi için gittiğimde yoğun bir kalabalık vardı. Muayene edip ilaç verip gönderdiler" dedi.

Yorumlar (0)