Komşuda seçim heyecanı: Yunanistan pazar günü sandığa gidiyor

Yunanistan, Pazar günü yapılacak olan genel seçimler için sandık başına gidecek. Seçime geri sayım sürerken son anket sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlamıyor.

DÜNYA 19.05.2023, 15:18 20.05.2023, 13:17 Şeyda Gül
Komşuda seçim heyecanı: Yunanistan pazar günü sandığa gidiyor

Yunanistan'da genel seçim için geri sayım sürerken ülkede bulunan siyasi partiler seçim öncesi Seçmenlere vaatlerini anlatmaya devam ediyor. Başkent Atina'da geniş katılımlı bir miting düzenleyen ana muhalefetteki sol ittifak Syriza, iktidar için kinci bir şans istiyor. Mitingin gündemini ekonomi olarak belirleyen Syriza lideri Aleksis Çipras, Başbakan Kriyakos Miçotakis'e seslendi.

Şimdiden eşyalarını toplamaya başlasın

“Ülkemizde cuntanın devrilmesinden bu yana en kötü sağcı hükümetin kesin olarak sona ermesinin zamanı geldi” diyen Çipras, bu nedenle Miçotakis'e bazı tavsiyelerde bulunmak istediğini söyledi. Çipras, “Miçotakis, şu andan itibaren Başbakanlık ofisindek, eşyalarını toplamaya başlasın” dedi.

Syriza, Yunanistan'ın 2009'daki ekonomik kriz sürecinde, memorandum karşıtı politikalarla halktan destek almıştı. Ancak iktidara geldiğinde Avrupa Birliği ve IMF ile memorandum anlaşması imzalamak zorunda kalan Syriza, bu nedenle seçmeninin "soldan merkeze kaymak" eleştirilerine maruz kalmıştı.

PASOK seçime ittifak olarak katılıyor

Ülkede onlarca yıl iktidar koltuğunda oturan merkez soldaki PASOK da, seçime bir başka sol partiyle birleşerek PASOK-KINAL ittifakı olarak katılıyor.

Anketlere göre hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlayamıyor

Ülkede yapılan anketlere göre, genel seçimde hiçbir partinin tek başına iktidara gelemeyeceği öngörülüyor. Ancak sandıktan halihazırda iktidarda bulunan Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi partisinin ilk sırada çıkacağı tahmin ediliyor. Anketlere göre SYRIZA ikinci sırada bulurken, PASOK-KINAL ittifakıysa üçüncü sırada bulunuyor.

Anketlerdeki sonuç bir önceki seçimle aynı

Öte yandan, ülkede seçim heyecanın azalmış durumda olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni ise partilerin anketlerde bir önceki genel seçim sonuçlarıyla aynı sıralamaya sahip olması olarak gösteriliyor. Bu nedenle genel seçime ilginin ve katılımın düşük kalacağı öngörülüyor.

Yorumlar (0)