Komşuda korkunç iddia: En az 200 ölü var!

Yönetim karşıtı İran Milli Direniş Konseyi, İran’da akaryakıta yapılan zamın ardından başlayan protestolarda 251 kişinin öldürüldüğünü, 3 bin 700’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. İran hükümeti ise resmî olmayan bu rakamların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

DÜNYA 22.11.2019, 14:11
Komşuda korkunç iddia: En az 200 ölü var!

İran’da akaryakıta yapılan zamın ardından başlayan protestolar devam ediyor.

İran Milli Direniş Konseyi, protestolarda 251 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını, 7 binden fazla kişinin de gözaltına alındığını ileri süren bir yazı yayınladı.

"Protestolar 146 kente yayıldı"

Söz konusu yazıda, "Raporlar, İran rejiminin baskının ve kapalı kapılar ardındaki cinayetlerinin devam ettiğini gösteriyor.Netblocks, 113 saat boyunca İran’ın İnternet’e erişiminin, dünyaya ulaşan eşi görülmemiş ayaklanma haberlerini bastırmak amacıyla, rejim tarafından aktif olarak engellendiğini bildirdi." ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan, protestoların 146 kente yayıldığı kaydedildi. 

"Hükümet tarafından onaylanmayan sayı güvenilmezdir"

İran medyasına göre, İran hükümeti, kamuoyu ile paylaşılan bu sayıların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Aynı zamanda, hükümet tarafından onaylanmayan herhangi bir zayiat sayısının spekülatif ve güvenilmez olduğu kaydedildi. 

Trump: İran hükümeti şeffaf değil

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki protestolara ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İran hükümetini şeffaf olmamakla suçladı. Trump, "İran o kadar dengesiz hale geldi ki, rejim bütün internet sistemini kapattı. Böylece büyük İran halkı, ülke içinde yaşanan muazzam şiddet hakkında konuşamayacak. Dünyanın, İran rejiminin yol açtığı ölüm ve trajediyi fark edemeyeceğini düşünerek sıfır şeffaflığı istiyorlar!" dedi. 

Pompeo: Rejimin halkına yönelik işlediği şiddet eylemlerini kınıyoruz

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin İran’daki protestoları yakından izlediğini kaydederek, "ABD, İran’daki protestoları yakından takip ediyor. Bu rejimin, İran halkına yönelik işlediği şiddet eylemlerini kınıyoruz ve çeşitli ölümlerin raporları sebebiyle derinden endişe duyuyoruz. İran İslam Cumhuriyeti, kendi halkına yönelik şiddeti durdurmalı ve hemen internete erişimi tekrar eski haline getirmelidir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)