Komşuda iki ayda 48 kişi kayboldu!

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Haklar Komiserliği, ülkede gösterilerin başlamasından beri 48 kişinin kaybolduğunu veya kaçırıldığını açıkladı.

DÜNYA 15.12.2019, 23:24
Komşuda iki ayda 48 kişi kayboldu!

Komiserlik üyesi Ali Beyyati yaptığı yazılı açıklamada, "Komiserlik, şu ana kadar gösteriye katılanlardan 48'inin kaybolduğu veya kaçırıldığına dair şikayet aldı." ifadelerine yer verdi.

Aktivist ve göstericilerin kayıplara karışmasını endişelendirici bulduğunu belirten Beyyati, çetelerin kadınlar da dahil birçok sivili sistematik olarak hedef aldığını iddia etti.

Beyyati, kayıplardan ötürü hükümetin sorumlu olduğunu ifade etti, bu konuda ciddi bir soruşturma yürütme, failleri bulma ve mahkemeye sevk etme çağrısını yaptı.

Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliğinin 4 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim'de başlayan eylemlerde 460'tan fazla kişi öldü, 19 bin kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde süren gösteriler sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler aktarılıyor.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hükümet karşıtı gösteriler sebebiyle 29 Kasım'da istifasını sunmuştu.

Yorumlar (0)