Komşuda hükümet krizi

Hükümet kurma çalışmalarından netice alınamayan Bulgaristan'da bir sene içinde üçüncü defa genel seçime gidilecek.

DÜNYA 08.09.2021, 01:05 08.09.2021, 10:02
Komşuda hükümet krizi

Ülkede 11 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından oluşturulan 46. Ulusal Meclis'te, BSP'nin (Bulgaristan Sosyalist Partisi) de hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla neticelendi.

240 mensuba sahip Parlamento'da grubu bulunan BSP, geçtiğimiz hafta aldığı hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e iade etti.



Yine başarısız olundu

BSP Genel Başkanı Kornelya Ninova, parlamentodaki diğer siyasi partilerden destek göremediğini belirterek, bu süreçte ülkede tekrar erken seçimlerin yapılmaması için ellerinden geleni yaptıklarını fakat gayretlerinin neticesiz kaldığını dile getirdi. 

BSP’nin hükümet kurma hususunda çabalarını takdir ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Radev, BSP’nin sorumlu davrandığını belirtti ve "Ne yazık ki ülkemiz bir defa daha erken genel seçimlere gidecek." dedi.

Parlamento'da en büyük gruplara sahip olan, eski Başbakan Boyko Borisov'un GERB (Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar) ve şovmen Slavi Trifonov'un İTN (Böyle bir Halk Var) partilerinin de hükümet kurma gayretleri başarısızlıkla neticelenmişti.

Cumhurbaşkanı Radev, erken seçime gidilmeden evvel üçüncü ve son defa kabine kurma görevini BSP'ye vermişti.

2021'in üçüncü genel seçimi

Ülkede geçtiğimiz 4 Nisan ve 11 Temmuz tarihinde oluşturulan 45. ve 46. dönem parlamentolarında siyasi kuvvetler arasındaki zıtlaşma yüzünden kabine hala kurulamadı.

Ülke anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yayımlayacağı kararnameyle Parlamento'yu feshetmesi ve yeni erken seçim için tarihini duyurması gerekiyor.

Yorumlar (0)