Komşuda gerginlik sürüyor! Bir polis daha öldü 

İran'ın Huzistan eyaletine bağlı Mahşehr ilçesinde göstericiler ile emniyet güçleri arasında çıkan silahlı çatışmada bir polis yaşamını yitirirken, 2 polis de yaralandı.

DÜNYA 20.11.2019, 15:01 20.11.2019, 16:26
Komşuda gerginlik sürüyor! Bir polis daha öldü 

Tabnak haber sitesinde, Polis Özel Kuvvetler Komutanı Hasan Kerimi'nin konuya ilişkin açıklamaları yer aldı. 

Kerimi, "Mahşehr ilçesinde pazartesi günü göstericilerle çıkan çatışmada Yüzbaşı polis memuru Rıza Seyyad hayatını kaybetti. 2 polis de yaralandı." ifadelerini kullandı.

Böylece ülkede protestoların başladığı günden itibaren yaşamını yitiren güvenlik görevlisi sayısı 6 oldu. 

ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atıldı

İran'da pazar günü benzin zammı protestoları sırasında yaşamını yitiren iki güvenlik görevlisi için çok sayıda kişinin katılımıyla başkent Tahran'da cenaze töreni gerçekleştirildi.

Karşıt gösteriye dönüşen cenaze töreni sırasında ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atıldı ve benzin zammı protestolarına tepki gösterildi. 

İran'da neler oluyor?

İran'da 15 Kasım günü benzine yüzde 300 zam yapılması, ekonomik problemlerle mücadele eden halkın tepkisine neden olmuş ve ülke çapında protesto gösterileri başladı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, hükümet tarafından benzine yapılan zam sebebiyle başlayan protesto gösterileri Tahran, Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Şiraz, Yezd, Kirman ve Kereç gibi kentlerde hız kesmeden sürüyor. İranlı eylemciler, araçları yakarak barikatlar kurdular. Öte yandan, banka şubeleri, kamu binaları, petrol istasyonları ve polis araçlarını da ateşe verdiler. 

Şehriyar ilçesinde yakılan kütüphanede 13 bin kitap hasar gördü. Şiraz’da ise cuma gününden bu yana süren protestolarda 75 banka şubesi tamamen yakılarak tahrip edildi. 

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, dün gece Tahran’ın batısında bulunan Melerd ilçesinde protestocular ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 3 Devrim Muhafızları Ordusu ve Besiç mensubunun yaşamını yitirdiğini bildirdi. 

Ülke genelinde sabit ve mobil hatların tamamında internete erişimin engellendiği kaydedildi. İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin son protestolar sebebiyle internete erişimin engellemesine yönelik karar aldığı ifade edildi. 

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e olan yakınlığıyla bilinen gazete, benzin zammı nedeniyle başlayan protesto gösterilerinde şiddet eylemlerine liderlik edenlerin idamla yargılanacaklarını kaydetmişti.

Aynı zamanda ülkenin en köklü gazetelerinden biri olan "Keyhan"da yayımlanan yazıda, yargı yetkililerinin, şiddet eylemlerine liderlik eden kişileri idam cezasının beklediği yönündeki görüşlerine yer verilmişti. 

Söz konusu yazıda, ülkedeki bankaların ve benzin istasyonunun ateşe verilmesi gibi eylemlere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin sorguları esnasında, şiddet içerikli eylemler karşılığında para aldıklarını itiraf ettikleri iddia edilmişti.

Yazıda, ayrıca "Yargı yetkilileri, ülkedeki kaosun liderleri için idam cezasının kesin olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Bu hususta kaosçuların işlediği suç "isyan"dır ve cezası hukuki ve şer'i kanuna göre idamdır." ifadesine yer verilmişti.

Bakandan açıklama gelmişti

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, eylemlerin sürmesi halinde gerekli adımlar atılacağını söylemişti.

Fazli, ülkede devam eden protestolarla ilgili, "Şimdiye kadar müdahale etmekten sakınan güvenlik güçleri, gösterilerin bu şekilde devam etmesi halinde düzeni sağlamak için gerekli adımları atmak zorunda kalacaktır." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)