Komşuda eylemciler meclise girişi kapattı!

Gürcistan'da çıkan hükümet karşıtı protestoların ardından onlarca kişi tutuklandı. Eylemciler, hükümetin önemli bir reform sözünden dönmesini protesto ediyordu.

DÜNYA 19.11.2019, 09:46
Komşuda eylemciler meclise girişi kapattı!

Gürcistan'da iktidar partisi Gürcistan Rüyası-Demokratik Gürcistan'ın kendi reform teklifini geri çekmesinin ardından eylemciler Pazartesi günü sokaklara döküldü. 

Haziran ayında reform sözü verilmişti

Haziran ayında on binlerce Gürcistan vatandaşının ülkede geniş çaplı siyasi değişim ve ekonominin büyük iş insanlarının elinden alınması gibi taleplerle sokağa inmesi üzerine Başbakan Bidzina İvanişvili, eylemcilerin taleplerini karşılayacak büyük siyasi reformları içeren bir planı açıklamıştı. Bu planın yine İvanişvili ve partisi tarafından geri çekilmesi ise ülkede büyük tepki uyandırdı.

Eylemciler parlamentoya girişi engelledi

Tepkilerini göstermek için Gürcistan Parlamentosu'nun etrafını kapatan eylemciler, polis tarafından sert bir müdahaleyle karşılaştı. Tazyikli su iile eylemcileri temizlemeye çalışan polis ekiplerinin göz yaşartıcı gaz kullandığı da iddia edildi, ancak yetkililer bu iddiayı reddetti.

"Polis hukuk çerçevesinde hareket ediyor"

İçişleri Bakanı, eylemin durdurulup parlamentonun polis kontrolüne geçmesinin ardından 2 polis yetkilisi dâhil toplam 6 kişinin yaralandığı ve 37 kişinin tutuklandığını açıkladı. Başkent Tiflis'in belediye başkanı Kakha Kaladze de parlamentoya girişi engellemenin yasa dışı olduğunu, polisin hukuk çerçevesinde hareket ettiğini söyledi.

Sistem iktidar partisini koruyor


Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili

Hükümet karşıtı protestolar, Başbakan İvanişvili'nin reform paketini geri çektiğini açıklaması üzerine geçtiğimiz hafta başlamıştı. Reform paketinin önemli bir kısmı, Gürcistan Parlamentosu'nda eşitsizlik yarattığı için protesto edilen vekil dağıtım sistemine yönelikti. Sistem, %50'nin üzerinde oy alan partiye Gürcü Parlamentosu'ndaki 150 sandalyenin yarısını ayırıyor, kalanı ise diğer partilerin arasında dağıtıyordu. Eylemciler, sistemin iktidar partisini fazla desteklediğini belirtiyordu.

Başbakan İvanişvili'nin siyasi rakiplerini hukuk yollarını kendi çıkarları için kullanarak siyaset dışı bırakmaya çalışması, eleştirel medyayı susturması ve devletin gücünü kendi ekonomik geliri için kullanması iddialarıyla eleştiriyor.

Erken genel seçim talebi de var

Geçtiğimiz Pazar günü 20 bin eylemci, başkent Tiflis sokaklarında erken genel seçim istenmesi yönünde protesto düzenledi ve taleplerinin karşılanmaması durumunda parlamentoya erişimin engelleneceğini belirtti. Eylemcilerin bir kısmı Avrupa Birliği ve NATO bayrakları taşıyordu.

AB ve ABD destek verdi, İtalya "bağımsız karar" dedi

Batı ülkelerinin Gürcistan'daki diplomatları da eylemcilere destek verdi. Avrupa Birliği Gürcistan delegasyonu ve ABD Büyükelçiliği, Gürcü toplumunun büyük kısmındaki "derin memnuniyetsizliği" gördüklerini dile getirdi. İki temsilcilik, yayınladıkları ortak açıklamada "Barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğünü tamamiyle destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İtalya'nın Gürcistan büyükelçisi Enrico Bartoli ise eylemcileri hukuk çerçevesinde kalmaya davet etti ve uluslararası toplumun Gürcistan'a siyasi reform dayatmaması gerektiğini söyleyerek "Bu bağımsızlığa dair bir karardır" dedi ve ABD ile Avrupa Birliği'nin açıklamalarını bir nevi eleştirdi.

Yorumlar (0)