Kolombiya’da hükümet karşıtı protestolar 11. gününde sürüyor

Kolombiya’da binlerce kişi ülkenin önemli şehirlerinde hükümet karşıtı gösterilerini 11. gününde de sürdürüyor. Gösterilerde şimdiye dek 27 kişi yaşamını yitirdi v 936 kişi tutuklandı.

DÜNYA 09.05.2021, 09:39 09.05.2021, 17:05
Kolombiya’da hükümet karşıtı protestolar 11. gününde sürüyor

Kolombiya’da 28 Nisan tarihinden bu zamana dek devam eden hükümet karşıtı kitlesel gösterilerde binlerce kişi, ülkede önemli şehirlerde yürüyüşler ve toplantılar yaptı.

Ülkenin başkenti Bogota başta olmak üzere şehrin pek çok noktasında bir araya gelen göstericiler Devlet Başkanı Duque yönetimindeki hükümete karşı protesto gösterileri düzenledi.

Barışçıl gösteriler yapan ve çoğunluğu öğrenciler ve yerli gruplardan oluşan kişiler, gün içinde şehrin en hareketli caddelerini trafiğe kapattı ve uzun araç kuyruklarının oluşmasına sebep oldu.

Cali’deki gösterilerde 1 kişi yaşamını yitirdi

Protestoların başladığı günden bugüne şiddet olaylarına tanık olunan ülkedeki en büyük 3. şehir olan Cali’de 1 kişi yaşamını yitirirken 1 kişi ise yaralandı.

Yol kapatma eylemlerinin sürmesinden dolayı ülkede temel ürünlerin temin edilmesine ilişkin ciddi sıkıntıların yaşandığı kaydedildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından sosyal medya üzerinden yapılmış olan açıklamada, “Cali’nin farklı alanlarında gerçekleşen olaylar ve buna bağlı 2 kişinin yaralanması hususunu endişe içerisinde izliyoruz.” denildi.

Can kaybı 27 oldu

Kolombiya Ombudsman Ofisi tarafından yapılmış olan açıklamada, 28 Nisan tarihinde grevle başlayan vergi reformu karşıtı olarak düzenlenmiş olan gösterilerde can kaybının 27’ye yükseldiği kaydedildiği.

11 günden beri ülke genelinde süren protestolarda ofis şimdiye dek 936 kişinin tutuklandığını kaydederken, polis tarafından ise göstericilere toplamda bin 771 kez müdahalede bulunduğu ifade edildi.

Kayıp kişilerle son yayımlanmış olan verilerde şimdiye dek 145 kayıp vakası içerisinden 55’inin bulunduğunu 90 kişi için ise araştırmanın sürdüğü kaydedilmişti.

Bununla beraber STK’ların yapmış olduğu açıklamalara göre, gösterilerin başladığı günden bu güne kadar 379 kişiden de haber alınamadı.

Devlet Başkanı Duque, 2 Mayıs tarihinde gösterilerden dolayı can kaybı ve yaralı sayısının artması üzerine vergi reformu yasa tasarını geri çektiklerine açıklamasına karşın sokak eylemleri artarak sürüyor.

Yorumlar (0)