Kolombiya sandıkta: En fazla oy, eski gerilla üyesinin!

Kolombiya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda hiçbir aday, yüzde 50 oy oranına ulaşamadı. Eski bir gerilla üyesi olan Gustavo Petro, ilk turda en fazla oyu aldı.

DÜNYA 30.05.2022, 09:16 Hakan Öksüz
Kolombiya sandıkta: En fazla oy, eski gerilla üyesinin!

Güney Amerika ülkesi Kolombiya, cumhurbaşkanı seçimleri için sandığa gitti. Yapılan ilk tur seçimlerinde adaylardan hiçbiri, yüzde 50 oranında oy alamadı. Böylece seçimler ikinci tura kaldı.

Petro, ilk solcu cumhurbaşkanı olmak istiyor!

Seçimlerin ardından yapılan oy sayımında sandıkların yaklaşık yüzde 98'i açıldı. İlk turda en fazla oyu alan isim, eski Bogato Belediye Başkanı Gustavo Petro oldu. Tarihsel Pakt Koalisyonu'nun adayı olan Petro, oyların yüzde 40,31'ini aldı. 

Eski bir M-19 gerilla üyesi olan Petro, yaptığı seçim konuşmalarında, ülkenin ilk solcu cumhurbaşkanı olmaya ant içtiğini söylemişti.

"Kolombiya'nın Trump'ı" Hernandez, ikinci oldu

En fazla ikinci oyu alan isim, "Kolombiya'nın Trump'ı" olarak da anılan sağcı Rodolfo Hernandez oldu. Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Birliği'nin adayı olan Hernandez, yaklaşık yüzde 28,17 oranında oy aldı.

Kolombiya için Ekip Koalisyonu adayı Federico Gutierrez, oyların yüzde 23,89'unu alarak üçüncü oldu. 

Seçimlerde en az oyu alan isim ise Sergio Fajardo oldu. Umut Merkezi Koalisyonu adayı Fajardo, oyların yüzde 4,15'ini aldı.

İkinci tur seçimleri, 19 Haziran'da!

Adaylardan hiçbiri, cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50 oy oranına ulaşamadı. Sçimlerin ikinci turu, 19 Haziran'da gerçekleştirilecek. 

İlk turda en çok oyu alan Gustavo Petro ile Rodolfo Hernandez, ikinci turda yarışacak. Seçilen aday, Kolombiya'yı 2022-2026 döneminde yönetecek.

Yorumlar (0)