Kolombiya'daki protestolarda ölü sayısı artıyor: Hükümet açıklama yaptı

Kolombiya'da vergi reformu karşıtlarının 9 gündür sürdürdüğü protesto gösterilerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 26'ya yükseldi. 

DÜNYA 07.05.2021, 13:13 09.05.2021, 08:58
Kolombiya'daki protestolarda ölü sayısı artıyor: Hükümet açıklama yaptı

Kolombiya Çalışma Bakanı Cabrera, gösterilere ilişkin yaptığı açıklamada devletin, Ulusal Grev Komitesi temsilcileri ile diyalog kurmaya hazır olduğunu duyurdu.

“Hükümet, eğitime gerekli yatırımı yapmıyor”

Kolombiya’da 28 Nisan’da başlayan ve binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösteriler, katılım sayısının azalmasına rağmen kaldığı yerden devam ediyor.

Protestoların merkezi olan Bogota'da bir araya gelen ve çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu protestocular, devletin eğitime gerekli bütçeyi ayırmadığını belirterek tepkilerini müzik ve şarkılar eşliğinde sergiledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan öğrencilerden Mario Barela, yöneticilere bir mesaj vermek için burada bulunduğunu söyleyerek polis şiddetine üzüldüğünü ve 4 gündür bütün iyi niyetiyle burada olduğunu ifade etti. Diğer bir öğrenci Didiyer Dalgadillo, Kolombiya’daki rüşvet ve yolsuzluktan usandıklarını söyleyerek ‘Beraber yaşamak için birçok nedenimiz var’ şeklinde konuştu.

Sofia Talvaro (16) ise devletin eğitime çok az bütçe ayırdığını aktararak, "Kolombiya ciddi anlamda bir eşitsizlik var. Kardeşim, işsizlik yüzünden okulunu henüz bitiremedi. Hükümet, savaşlardan ziyade eğitime daha çok pay vermeli." sözlerine yer verdi.

Kolombiya’nın birçok şehrinde sokaklara çıkan protestocular, önceki günlere nazaran daha sakin ve barışçıl bir şekilde hükümete mesajlarını duyurmaya çalışıyor.

Ölenlerin sayısı 26 oldu

Öte yandan Kolombiya Ombudsman Ofisi'nin yaptığı bildiride, 28 Nisan’da başlayan grev ve protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 24’ten 26’ya yükseldiğini açıkladı. Şu ana kadar ise kaybolan 145 kişiden 55’inin bulunduğunu ifade eden Ombudsman Ofisi, kalan 90 kişinin arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

“Hükümet, diyaloğa hazır”

Kolombiya Çalışma Bakanı Angel Custodio Cabrera, konuya ilişkin bir açıklama yaparak Ulusal Grev Komitesi temsilcileri ile planlanan görüşmenin öngörülen tarihten önce yapılabileceğini ve hükümetin diyalog kurma konusunda hazır olduğunu aktardı.

Cabrera, 10 Mayıs olarak belirlenen ve Ulusal Grev Komitesi temsilcileri ile Devlet Başkanı Ivan Duque arasında yapılması planlanan görüşmenin, derhal yapılabileceğini duyurdu.

Gösterilerdeki şiddet eylemlerine temas eden Cabrera, “Fakat dikkat çekilmesi gereken çok önemli bir husus var; protestolardaki bütün şiddet eylemlerine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." sözlerine yer verdi.

Ne olmuştu?

28 Nisan’da Kolombiya'da, yerel topluluklar, sendikalar, muhalifler ve çeşitli öğrenci grupların ulusal grev" çağrısıyla birlikte vergi reformu karşıtı protestolar başlamıştı.

Protestoların Kolombiya genelinde şiddet olaylarına evrilmesi üzerine Kolombiya Devlet Başkanı I. Duque, halktan daha çok vergi toplanması için hazırlanan vergi reformu tasarısını geri çektiklerini açıklamıştı.

Kolombiya’yı etkisi altına alan gösterilerde işyeri, banka ve kamu alanı gibi birçok mekân yağmalanmış,  500'den fazla kişi yakalanarak gözaltına alınmış ve 900'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Yorumlar (0)