Kolombiya'da seçimin galibi solcu Gustavo Petro!

Eski bir M-19 gerillası olan Gustavo Petro, Kolombiya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların yüzde 50,46'sını alarak galip geldi. Kolombiya, ilk defa solcu bir adayı, cumhurbaşkanı seçti. Petro'nun seçim galibiyetinin ardından Latin Amerika liderleri tebrik mesajları paylaştı.

DÜNYA 20.06.2022, 09:26 Hakan Öksüz
Kolombiya'da seçimin galibi solcu Gustavo Petro!

Güney Amerika ülkesi Kolombiya, cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Seçimin ikinci turu tamamlandı, oy sayımına geçildi. Sandıkların yüzde 99,88'inin açıldığını kaydedildi. Tarihsel Pakt Koalisyonu'nun adayı Gustavo Petro, yüzde 50,46 oranında oy aldı ve cumhurbaşkanı seçildi.

Eski bir M-19 gerillasıydı!

Eski bir M-19 gerillası olan Petro, Kolombiya'nın 60'ıncı cumhurbaşkanı olacak. En az 11 milyon oy alan 62 yaşındaki solcu Gustavo Petro, cumhurbaşkanlığı koltuğunu 7 Ağustos'ta Ivan Duque'den devralacak. Petro'nun vaatleri arasında ücretsiz üniversite eğitimi ve emekliler için yapılacak reformlar yer alıyordu.

Petro'nun yardımcısının Francia Marquez olacağı öğrenildi. Böylece Kolombiya tarihinde ilk defa bir Afro-Kolombiyalı, cumhurbaşkanı yardımcısı olacak.

Meksika lideri Obrador: Tarihi bir zafer!

Güney Amerika'daki devlet başkanları, Kolombiya'da cumhurbaşkanlığını kazanan Petro'yu tebrik etti. Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Petro'yu kutlayan Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, "Bu tarihi bir zafer. Kolombiya'daki muhafazakârların inatçı olduğu bilinir. Onları aşıp seçimi kazanmak büyük başarı." ifadelerine yer verdi.

Arjantin lideri Alberto Fernandez: Kardeş halkların dayanışması gerek!

Petro'nun seçim galibiyetinin ardından Twitter'dan mesaj yayımlayan Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, "Bu zafer, demokrasinin galip geldiği anlamını taşıyor. Gustavo Petro ve Francia Marquez Mina'yı kutluyorum. Oldukça mutluyum. Kardeş halkların dayanışması gerekiyor. Onların galibiyetini, güçlü Latin Amerika'ya giden yolda önemli bir durak olarak görüyorum." ifadelerine yer verdi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric: Latin Amerika için mutlu bir gün

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise Twitter'dan yayımladığı mesajında, "Petro'yu aradım ve tebriklerimi ilettim. Latin Amerika için mutlu bir gün. Dünya hızla değişiyor. Her geçen gün önümüzde yeni zorluklar çıkıyor. Bu zorluklara karşı Güney Amerika olarak birleşerek yanıt vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Maduro: Kolombiya halkı, barış yolunu seçti

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro da sosyal medya üzerinden Petro'yu kutladı. Maduro, "Ne denebilir ki? Tarihi bir zafer. Kolombiya halkı, ne istediğini açıkça belirtti ve barış yolunu seçti. İki kardeş ülke için ufukta yeni ortaklıklar ve başarılar var." paylaşımını yaptı.

Diğer Güney Amerika ülkeleri de Petro'yu kutladı!

Petro'nun Kolombiya tarihine geçecek bir zafer kazandığını vurgulayan Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, iki ülkenin de refaha ulaşması için ikili ilişkileri geliştireceklerine yürekten inandığını kaydetti. Bolivya, Ekvador, Honduras ve Panama Devlet Başkanları da sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla Kolombiya'da cumhurbaşkanlığını kazanan Petro'yu tebrik etti.

Yorumlar (0)