Kolombiya'da gerilim yükseliyor: 4 kişi daha hayatını kaybetti

Kolombiya'da, 1 aydan beri devam eden hükümet karşıtı gösterilerde bugünkü protestolar sırasında 4 kişi daha hayatını kaybetti ve onlarca kişinin yaralandığı açıklandı.

DÜNYA 29.05.2021, 13:36 30.05.2021, 09:13
Kolombiya'da gerilim yükseliyor: 4 kişi daha hayatını kaybetti

Başta Kolombiya’nın başkenti Bogota olmak üzere Cali, Medellin, Baranquilla, Valle de Cauca, Cartagena ile Bukaramanga'da sokaklara inen binlerce protestocu, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'ye tepkilerini gösterdi.

Göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale

Başkent Bogota, protestoların merkezi olurken göstericiler, başkentin tarihi Bolivar Meydanı’nda bir araya geldi. Yerli temsilciler, öğrenci grupları ve sendikacılardan oluşan gösteriler, genel anlamda barışçıl bir ortamda geçerken farklı meydanlarda toplanan kalabalık topluluklar yolu trafiğe kapattı.

Göstericilerden bazılarının otobüs duraklarına, iş yerlerine ve bankalara zarar vermesiyle ESMAD adı verilen Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi, protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Başkent Bogota’da yaşanan olaylarda şu ana kadar onlarca kişi gözaltına alınırken 185 kişinin de yaralandığı aktarıldı. Ayrıca bölgedeki olayların devam ettiği belirtildi.

Cali kentinde 4 gösterici yaşamını yitirdi

Protestoların başlangıcından bugüne şiddetli olayların meydana geldiği ülkenin üçüncü büyük şehri Cali'de, polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Polisle yaşanan arbedede şimdiye kadar 4 protestocunun yaşamını yitirdiği bildirilirken, birçok kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Olayların devam ettiği Cali’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

“Diyaloğa ihtiyacımız var”

Cali Belediye Başkanı Jorge Ivan Ospina, olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, şehirde kamu düzeninin bozulduğuna dikkat çekerken olaylarda hayatını kaybedenlerin olduğunu açıkladı ve “Bu şartlarda hayatımıza bu şekilde devam edemeyiz ve ne yazık ki hayatını kaybedenler var. Diyaloğa ve adalete ihtiyacımız var." açıklamasını yaptı.

Devlet Başkanı Ivan Duque, hayatını kaybedenlerinin olduğu haberinin ardından Cali kentine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kolombiya Ombudsman Ofisi'nin yaptığı son açıklamada ise; genel grev ile 28 Nisan'da başlayan vergi reformu karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 46 olduğunu duyurdu.

Kolombiya’daki bağımsız STK'lerin derlediği verilere göre; ulusal grevle 30 gün önce başlayan vergi reformu karşıtı protestolarda 54 gösterici yaşamını yitirirken, yaralanan kişi sayısı 1500'ü geçti.

Yorumlar (0)