KKTC'den Rumlara teklif

KKTC, sondaj konusunda Kıbrıslı Türk ve Rumların haklarının korunabilmesi için ortak komite yapılması teklifinde bulunacak.

DÜNYA 11.07.2019, 15:54 11.07.2019, 18:03
KKTC'den Rumlara teklif

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptıkları görüşme sonrasında, sondaj konusunda Kıbrıslı Türk ve Rumların haklarının korunabilmesi için ortak komite yapılması teklifinde bulunacaklarını ifade etti.

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar'ı kabul etti.

Başbakan Ersin Tatar görüşmenin ardından basın üyelerine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ekonomik protokol, mülteciler, sondaj, Rum bölgesinde Türk firmaların otobüslerine yapılan saldırıların ele alındığını belirtti.

Sondaj çalışmaları konusunda Ersin Tatar, bu noktada Kıbrıslı Türk ve Rumların haklarının aranabilmesi için ortak komite kurulması yönünde istekte bulunulmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.

Ersin Tatar, Rum kesiminde geçen hafta Kıbrıslı Türk firmasına ait bir otobüse yapılan eylemin de ele alındığını vurgulayarak, bu konuda karşı tarafa bir mektup yazıp bu saldırıyı şikâyet edeceklerini ve kınayacaklarını bildirdi.

Suriyelilere vize uygulaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gelen Suriyeliler ile ilgili sorunları da görüştüklerini belirten Ersin Tatar, Ercan Havalimanında kalan Suriyelilerin dün Türkiye'ye gönderildiklerini bildirdi.

Ersin Tatar, bundan sonra Suriye vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının hayata geçtiğini söyleyerek, bu kişilerin eğer vizesi yoksa artık ülkeye uçak veya gemi şirketi ile gelemeyeceğini kaydetti.

Türkiye ile ekonomik protokol

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak ekonomik protokolde imza aşamasına gelindiğini ve diğer haftalarda imzaların atılabileceğini belirtti.

Görüşmede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine yazdığı mektubun görüşüldüğünü ve metnin kendisine de iletildiğini açıklayan Ersin Tatar, bunu değerlendireceğini ifade etti.

Türkiye ile sondaj konusunda yapılan anlaşma kapsamında Fatih ve Yavuz gemilerinin bölgede sondaj çalışmaları yaptığını hatırlatan Ersin Tatar, Kıbrıs Adası çevresindeki zenginliklerde Kıbrıs Türk halkının da hakkı bulunduğunu yineledi.

Yorumlar (0)