KKTC ve Rum Yönetimi gerginliği zirvede!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Doğu Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan gerginliklerine tepki gösterdi. Akıncı, "Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, 'Bu bizim egemenlik alanımızdır' diyen bir Rum tarafıyla karşılaşıyoruz." dedi.

DÜNYA 11.06.2019, 14:41
KKTC ve Rum Yönetimi gerginliği zirvede!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, 'Bu bizim egemenlik alanımızdır' diyen bir Rum tarafıyla karşılaşıyoruz." açıklamasını yaptı.

Akıncı, Girne'de gerçekleştirilen "Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı"nın kara safhasının tamamlanmasının ardından tatbikata ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tatbikata katılan sivil ve askeri unsurları tebrik eden Akıncı, bu tür arama kurtarma tatbikatlarının meydana gelebilecek alarm durumları için önemine işaret etti.

"Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait"

Akıncı, Doğu Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan gerginliklerin arzu etmedikleri durumlar olduğunu ifade ederek, "Doğu Akdeniz'deki zenginlikler hepimize ait ve bu kabul ediliyor. Ama iş tatbikata gelince, 'Bu bizim egemenlik alanımızdır' diyen bir Rum tarafıyla karşı karşıya geliyoruz." diye konuştu.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Doğu Akdeniz konusunda birçok kez iş birliği çağrısında bulunduklarını anımsatan Akıncı, şunları söyledi:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne 'iş birliği için ortak komite kuralım' dedik. Maalesef, komite kurmaya da bu işi birlikte planlamaya da yanaşmadılar ve tek taraflı eylemlerini sürdürdüler. 'Eğer bu şekilde yapılırsa KKTC ve Türkiye'ye aynı şekilde davranmaktan başka seçenek bırakmıyorsunuz' dedik. Bunun gerekleri yapılıyor şu anda. 'Eğer siz araştırma yapıyorsanız biz de yapacağız' dedik ve yapıyoruz. 'Eğer kazı aşamasına gelirseniz biz de o aşamaya geleceğiz, biz de kazacağız' dedik ve şimdi o safhadayız."

"Doğu Akdeniz bir barış gölü haline gelebilir"

Mustafa Akıncı, Doğu Akdeniz'e ilişkin çağrıda bulunarak, "Doğu Akdeniz bir barış gölü, barış havzası haline gelebilir. Buradan herkes yararlanır. Biz gerginlik siyaseti, çatışma siyaseti istemiyoruz. Barış, uzlaşma istiyoruz ama bunları haklarımızı da koruma kararlılığı içerisinde söylüyorum. Eğer yardımlaşma, birlikte iş üretme, paylaşma konularında bir anlayış görürsek hemen biz bu eli tutmaya hazırız. Ama ne yazık ki bunun tam tersi gelişmeler oluyor. KKTC ve Türkiye'yi enerji politikalarının dışında, Doğu Akdeniz enerji denkleminin dışında tutma gayretleri var." şeklinde konuştu.

"Bölgenin tarihinde Türkiye var olmaya devam edecek"

KKTC ve Türkiye'yi Doğu Akdeniz'in dışında tutma çabalarının coğrafyaya aykırı olduğunu vurgulayan Akıncı, bölgenin coğrafyasında ve tarihinde Kıbrıs Türklerinin ve Türkiye'nin var olmaya devam edeceğini söyledi.

Bir gazetecinin "Bu gergin ortamda müzakerelerin tekrar başlaması söz konusu mu?" sorusuna Akıncı şu şekilde karşılık verdi:

"Müzakerelerin olmamasının nedeni şimdi yaşananlar değil. Rum tarafı geçen gün 'Bu gergin ortam bitsin de müzakereler başlasın' diye beyanat verdi. Öyle bir durum söz konusu değil. Müzakerelerin olmamasının nedeni, maalesef Rum liderlerinin Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve kararlara etkin katılımını kabüle bir türlü yanaşmamasıdır." 

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, uzlaşma sağlanabilmesi için iki tarafın siyasi eşitliğini içeren mutabakatların kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Yorumlar (0)