KKTC'nin hayalet şehrine adım atıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), 45 yıldır kapalı olan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş'ı açma planı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bölgeye adım attı. Özersay, buranın sivil hayatın parçası haline gelmesini sağlayacak birtakım adımlar atmayı düşündüklerini bildirdi.

DÜNYA 26.07.2019, 08:47 26.07.2019, 08:52
KKTC'nin hayalet şehrine adım atıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 1974 yılından beri kapalı olan 'hayalet şehir' Maraş’ın açılması için ilk adımı attı. KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, envanter çalışmasını gerçekleştirecek heyetle birlikte Maraş’a girdi. KKTC yönetiminin Maraş’ın açılması kararını anımsatan Özersay, "Maraş ile ilgili kararımızı uygulamaya koyuyoruz. Laf ola yapılan bir açıklama değildi." diye konuştu. 

Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail, ABD ve bazı ülkelerin Doğu Akdeniz üzerindeki hak iddialarına karşılık KKTC, kapalı Maraş’ı açma kararı aldı. Bu konuda ilk adım dün atıldı.

"Maraş ile ilgili kararımızı uygulamaya koyuyoruz"

1974 yılından beri kapalı olan 'hayalet şehir' Maraş’ın açılması amacıyla envanter çalışması yapacak olan heyetin başındaki KTTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, "Envanter çalışması için komisyon üyeleriyle birlikte kapalı Maraş’a girdik. Bu tek seferlik bir durum değil devamı olacak." ifadelerini kullandı. 

Daha önce Maraş’a siyasi düzeyde bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Özersay, "Oradaki durumu genel anlamda biliyoruz. Kaba bir takım veriler elimizde var. Ama bunları güncellemek gerekiyor. Maraş ile ilgili kararımızı uygulamaya koyuyoruz. Laf ola yapılan bir açıklama değildi, önce komisyonumuzu oluşturduk, sonra hazırlıklarımız yaptık. Arazide de çalışmalarımızı başlatıyoruz. Şimdi envanter komisyonuyla birlikte burada ilk adımı atacağız." dedi. 

Özersay, sözlerine şöyle devam etti:

"Komisyonda yer alan mimar, mühendis, eski eser uzmanı, belediye ve askeri yetkililerinin dışında bu gibi konuların uzmanı isimlerle burada bir inceleme yapacağız, elimizdeki verileri güncelleyeceğiz. Yavaş yavaş bu binaların durumu, kentin alt yapısı, turistik maksat, ticari maksatlı durumlarla ilgili bir inceleme yapacağız."

"Kıbrıslı Rumların mülklerle olan bağlantısına bakmak lazım"

Özersay, KKTC olarak Maraş’a yönelik hangi adımın atılacağına karar vermeden ellerindeki binaların durumuna ve mülkiyet haklarına bakmaları gerektiğini vurgulayarak, "Vakıflar idaresinin mülkiyet durumuna dair belgeler var. Bunların durumuna, eski sakinlerin, Kıbrıslı Rumların mülklerle olan bağlantısına bakmak lazım. Taşınmaz malların yanında bir de taşınır mallarla ilgili alınan tedbirler oldu. Çünkü burada önemli olan şey bireylerin ve vakıflar idaresinin mülkiyet haklarına helal gelmeksizin bir çalışma yapacağımıza dair bir karar almıştık." şeklinde konuştu.

"Sivil hayatın parçası haline gelecek"

Maraş’ın artık gerçek hayatın bir parçası olup olmayacağına karar vereceklerini bildiren Özersay, "Bu ülkedeki durağanlığın, statükonun sembolü haline gelmiş olan Maraş’ın bu şekilde kalmasını kabul etmiyoruz, açmak için bir adım atacağız. Atılacak adımlar arasında farklı seçeneklerimiz var. Özellikle vurguluyorum envanter çalışmasının sonuçlarına bakarak doğru ve sağlıklı karar vermek istiyoruz. Ama her durumda buranın bir askeri bölge olarak kalması, taşınır, taşınmaz mallara ilişkin olarak mülkiyet bakımından hakkı olan insanların 45 yıldır olduğu gibi burayla hiçbir bağının kalmaması gibi yaklaşım sürdürülemez. Dolayısıyla buranın sivil hayatın parçası haline geleceği ama mülkiyet haklarına saygı duyularak sivil hayatın parçası haline geleceği birtakım adımlar atmayı düşünüyoruz. Bu artık bir defa da mı olur, kademeli mi olur, çalışmanın sonuçlarına bağlı olarak cevap verebiliriz. Ama bugünkü durumu devam ettirmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Statükonun devam etmeyeceğini vurgulayabilirim"

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Bu bir başlangıç, bunun ne kadar sürede sonuçlanacağını söylemek zor olur ama başka girişler de olacak. Alt komisyonlar da kurulup, hızlıca başka çalışmalar da yapılacak. Binaların dayanıklılığı üzerinden bir örnekleme yapılarak hızlıca bir çalışma olacak. Bir defaya mahsus değil. Bu aşamada söylenebilecek şey, bir defada topluca hayata geçmesi gerçekçi değil belki ama kademeli bir yapı ortaya konur. Biz KKTC olarak bu yapıyı kıracağız ve statükonun devam etmeyeceğini vurgulayabilirim."

Yorumlar (0)