KKTC'nin hayalet şehri açılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 45 yıldır kapalı olan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş'ı açma çalışmalarına hız veriyor. Gerçekleştirilecek envanter çalışmalarının ardından, bölgenin 'askerî' değil 'sivil' statü kazanması sağlanacak.

DÜNYA 25.07.2019, 10:47 25.07.2019, 11:07
KKTC'nin hayalet şehri açılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, 1974 yılından beri kapalı olan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş’ın açılması için çalışmalara hız verdi. Maraş'ın geleceğini yakından ilgilendiren envanter çalışması için hazırlıklarını tamamlayan çalışma ekibi bugün bölgeye giriş yapacak. 

Çalışma ekibi, 1974 yılından sonra bölgeye ilk kez giriş yapacak. Ekip, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Kapalı Maraş’ta öğle yemeğinde görüşerek, son değerlendirmeleri gözden geçirecek.

Çalışmalar, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığının kontrolünde yapıldı. Yaklaşık bir ay boyunca yapılan değerlendirme çalışmalarına zaman zaman Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay ve ekibi de eşlik etti. Uluslararası alanda faaliyet gösteren isimlerden de faydalanılarak kurulan ekip, kapalı Maraş’ta bulunan tapu kayıtları, taşınır ve taşınmaz mülklerin durumu, vakıf mallarının tespit edilmesi, altyapının durumu, çevre açısından risk taşıyan unsurlar gibi hususları içerecek kapsamlı bir bilimsel envanter çalışması gerçekleştirecek.

Bölge sivil statü kazanacak 

Kapalı Maraş’ta KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan da önceki gün genel bir incelemede bulundu.  

îTatar’ın bölgedeki çalışmaların en iyi şekilde tamamlanması gerektiğini söylediği öğrenildi. Kapalı Maraş’ta gerçekleştirilecek envanter çalışmalarının ardından, bölgenin 'askerî' değil 'sivil' statü kazanması sağlanacak. Buna ilişkin bir yasa tasarısı hazırlanacak ve Meclis’ten geçirilecek. 

Özersay, "Mesele idarî statü değildir. Mantık yanlıştır. Kapalı Maraş KKTC’nin parçasıdır. Farz edelim ki yeni bir yol geçsin diye Girne otoyolunun bir noktasındaki askeri bir bölgenin statüsünü değiştirdim. Dünya kamuoyu böyle bir şeyi ne sebeple protesto edecek?” ifadelerini kullanarak, Maraş’ın askerî statüsünün değiştirileceği ile ilgili mesaj verdi.

Rum liderliği muhatabımız değil

Rum lider Nikos Anastasiadis’in Kapalı Maraş konusunda iki taraf arasında teknik komite kurulmasını istemesine tepki gösteren Özersay, "Kapalı Maraş’ta Rum liderliği muhatabımız değil." dedi. 

KKTC’nin Gazimağusa şehrine bağlı olan Maraş, 1974 yılında Birleşmiş Milletler (B

Yorumlar (0)