KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan, Uluslararası Frankofon Örgütüne tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Frankofon Örgütünün 18. zirvesinde Kıbrıs sorununa yönelik alınan karara tepki gösterdi.

DÜNYA 30.11.2022, 06:05 30.11.2022, 14:44
KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan, Uluslararası Frankofon Örgütüne tepki

Dışişleri Bakanlığından gelen yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) örgüte tek taraflı gözlemci üye olduğu iletilerek, Tunus'ta düzenlenen 18. Frankofon Zirvesi'nde Kıbrıs konusundaki kararın kabul edilemeyeceği bildirildi.

“Gerçeği kabul etmesi elzemdir”

Alınan kararın Kıbrıs meselesine yönelik yanlı yaklaşımı ortaya koyduğuna, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını göz ardı ettiği ve ülkedeki mevcut gerçeklerle örtüşmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Kıbrıs'a yönelik kararlar alırken, uluslararası topluluğun tarihi gerçekleri göz önünde bulundurması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, konuya yönelik gerçekçi bir yaklaşım sergilenebilmesini teminen, adada dini, dili, kültürü ayrı iki halk bulunduğunun ve Kıbrıs Türk halkının farklı bir devleti olduğu gerçeğinin kabul edilmesi elzemdir." sözleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada iki toplumlu, iki bölgeli federasyonun 50 yıldır tartışıldığı, KKTC'nin geçerliliğini yitirmiş bir formülde kaybedecek bir 50 senesi daha olmadığı belirtildi.

Uluslararası Frankofon Örgütünün Tunus'un Cerbe Adası'nda gerçekleştirilen 18. zirvesinde, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kıbrıs'ın, halk ve kurumlarının tekrar birleştirilmesi, birleşme yönündeki müzakerelerin desteklenmesine dair karar açıklanmıştı.

Yorumlar (0)