KKTC'den Yunanistan'a okkalı cevap!

KKTC'den sert "Doğu Akdeniz" cevabı: Yunan Başbakan, Kıbrıslı Rumlara baksın!

DÜNYA 30.07.2019, 00:18
KKTC'den Yunanistan'a okkalı cevap!

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetlere son vermesine yönelik açıklamasına KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'dan sert cevap geldi. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Doğu Akdeniz'de yasa dışı faaliyet arayanların Kıbrıslı Rumların faaliyetlerine bakması gerektiğini belirtti.

Bakanlar Kurulu devam ederken basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in Güney Kıbrıs'ı ziyaretinde yaptığı "Türkiye ve KKTC hakkındaki açıklamaları"na cevap verdi.

Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in müzakerelerin başlayabilmesi için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de devam ettiği faaliyetlere son vermesi ve kapalı Maraş'la ilgili atılması düşünülen adımlardan vazgeçilmesi şartını gündeme getirdiğini anımsatan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay şöyle konuştu:
"Eğer Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Doğu Akdeniz bölgesinde yasa dışı bir faaliyet veya eylem arıyorsa, öncelikle Kıbrıslı Rumlar tarafından Kıbrıslı Türklerin haklarının gasp edilmesine ve tek yanlı yapılan faaliyetlere baksın lütfen. Orada yasa dışı faaliyetin ne olduğunu kendisi gayet iyi görecektir."

Kapalı Maraş konusu!

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, "Yunanistan, kapalı Maraş konusunda, geçen süre zarfında eğer önlerine gelen kapsamlı çözüm önerileri fırsatını değerlendirmiş ya da o dönemde Kıbrıs Rum liderliğine gerekli telkinlerde bulunmuş olsaydı, bugün kapalı Maraş diye bir mesele olmayacaktı." değerlendirmesinde bulundu.

"Oranın eski sahipleri olan Kıbrıslı Rumlar, kapalı Maraş konusunda bir paydaştırlar ama..."

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Geçmiş yıllarda Güven Yaratıcı Önlemler ile ilgili kapalı Maraş bağlamında gerekli esnekliği gösterselerdi bugün kapalı Maraş’la ilgili bir sorun kalmayacaktı. Belki de Kıbrıs’ın geleceğiyle ilgili son derece olumlu ve güzel bir örnekle karşı karşıya olacaktık. Bunların hiçbirini yapmazken, bugün kapalı Maraş'la ilgili herhangi bir biçimde söz söyleme hakkını kendilerinde bulmamaları gerektiğini düşünüyorum. Evet, oranın eski sahipleri olan Kıbrıslı Rumlar kapalı Maraş konusunda bir paydaştırlar ama bu şartlarda ve gelinen konjonktürde ne Kıbrıs Rum liderliği ne de Yunanistan yetkilileri ne paydaştırlar ne de bizim için bu bağlamda muhataptırlar."

Yunan Başbakan'a, Türk askerinin neden Kıbrıs'ta olduğunu hatırlattı!

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in, "Yunanistan dış politikasının en önemli stratejik hedefinin Kıbrıs’ta bulunan 'sözde' Türk askeri işgalinin sonlandırılmasıdır." şeklindeki ifadelerini "çağ dışı" ve "arkaik düşünceler" olarak tanımladı. 
Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığının Yunan darbesi ve bir anayasanın ihlalinden kaynaklandığını anımsatan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türk askerinin bir işgale son vermek için yapılmış bir askeri müdahale sonucu Ada'da olduğunu vurgulayarak, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'e bunu unutturma çabasına girişmemesini tavsiye etti.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlar Kurulunda alınan güncel konulardaki kararlara ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

Yorumlar (0)