KKTC'de kapsamlı Türkiye anketi!

KKTC'de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yapılan Türkiye anketinden hem çarpıcı hem de Mustafa Akıncı'ya cevap niteliğinde bir sonuç çıktı. İki devletli çözüme inanan KKTC Türkleri, Türkiye'nin garantörlüğünün sürmesini ve Türk askerinin Ada'da kalmasını istiyor. Ankette Mustafa Akıncı'ya da sert mesajlar var.

DÜNYA 08.11.2019, 06:42
KKTC'de kapsamlı Türkiye anketi!

Gezi Araştırma Şirketi tarafından KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) genelinde politik, ekonomik, sosyal konular ile ilgili seçmen davranışlarını ölçmek üzere 26-28 Ekim tarihleri arasında kapsamlı bir anket yapıldı. 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden ve yaklaşık yarısı kadın olan toplam 4 bin 267 katılımcının örneklem olarak alındığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen Türkiye anketine katılan Kuzey Kıbrıs Türk halkının yüzde 74,4'ü KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın TSK tarafından Suriye'de icra edilen Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin sözlerine karşı geliyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yürüttüğü Kıbrıs politikasına yönelik eleştirinin yoğun olduğu ankette, halkın yüzde 60,5'i görüşmelerde taviz verildiğini savunuyor. Kıbrıs Türklerinin yüzde 87,1'i "Rumlar çözüm istemiyor" görüşünde. Halkın sadece yüzde 7,8'i Rumların bir çözüm istediğine inanıyor.

KKTC halkının yüzde 83,2'si ise Türkiye'nin garantörlüğünün aynen devam etmesi gerektiğini söylüyor. Kıbrıs Türklerinin yüzde 78,6'sı ise Kıbrıs'ta "iki devletli çözüm"e inanıyor ve yeni fikirlerin konuşulmasına sıcak bakıyor.

Çarpıcı sonuçlar var

Araştırmaya katılan Kıbrıs Türk halkının, Türk askerinin adadan gitmesini isteyip istememesine ilişkin yöneltilen soruya, yüzde 85,5'i "Türk askeri kalsın" cevabını veriyor. Yüzde 9,2'sinin "gitsin" cevabını verdiği soruya karşı kararsız olanların yüzdesi ise 5,3.

Kıbrıs'ta olası bir çözüm durumunda Türkiye'nin konumunun ne olması gerektiğine ilişkin bir soruya ise Kıbrıs Türk halkının yüzde 83,2'si "Türkiye'nin ganatörlüğü aynen devam etmeli" yanıtını veriyor. Yüzde 3,7'sinin "iptal edilsin", yüzde 3,9'unun da "AB ve BM garantör olsun" cevabı vermesi, Kıbrıs Türklerinin kendilerini Türkiye'siz güvende hissetmediklerini ortaya koyuyor.

4 bin 267 kişinin katıldığı ankette, Ankara'nın da uzun zamandır dile getirdiği "Kıbrıs'ta yeni fikirler" düşüncesinde olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmaya katılan KKTC'lilerin "Kıbrıs sorunu ile ilgili nasıl bir çözüm önerisi getirilmesi gerektiği" ile ilgili soruya yüzde 78,6'sı "iki ayrı devletli çözüm" derken, yüzde 16,3'ü "Rumlarla Federasyon" önerisi ve yüzde 5,1'i "Konfederasyon" önerisi getirmesi gerektiğini belirtiyor.

Mustafa Akıncı çok puan kaybetti

Ankette, Türkiye'nin sınırına kurulmak istenen terör devletine engel olmak ve Suriyelilerin huzur içinde evlerine dönebilmelerini sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye'de icra edilen Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın sözleri de soruldu. Ankette Nisan 2020'de KKTC'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik sorulara da yanıt verildi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Türkiye ile olan gerilimi sebebiyle halk nezdinde puan kaybettiği görülüyor. Anket sonuç raporunda, "Halkın önemli bir oranı Sayın Mustafa Akıncı’nın Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili çok geç açıklama yapmasını ve harekâtı farklı ifadelerle tanımlamasını doğru bulmadı" deniliyor.

Ankette "Nisan 2020 seçimlerinde kime oy verirsiniz" sorusu da bulunuyor. Bu soruya halkın yüzde 33,9'u Başbakan Ersin Tatar'a oy vereceğini belirtirken, yüzde 28,2'si ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya oy vermek istediğini söylüyor. Halkın yüzde 19,7'si ise ana muhalefet lideri Tufan Erhürman'a oy vereceğini ifade ediyor.

Yorumlar (1)
barışerkısa 4 yıl önce
mustafa akıncıya hak veriyom