Kızılhaç yetkilisinden kan donduran Ukrayna iddiası

IFRC'den (Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu) bir yetkili, Rus askerlerinin kuşatması altındaki Mariupol şehrinde insanların yiyecek bulabilmek için birbirlerine saldırdığını ileri sürdü.

DÜNYA 10.03.2022, 21:57 11.03.2022, 18:11
Kızılhaç yetkilisinden kan donduran Ukrayna iddiası

Rus ordusunun kuşatması altındaki Ukrayna’nın liman kentlerinden Mariupol'de hayat koşulları gitgide kötüleşiyor. 

"İnsanlar birbirlerine saldırmaya başladı"

IFRC'nin Mariupol Heyet Başkanı Sasha Volkov tarafından yayımlanan sesli mesajda, şehirdeki su ve yiyecek kaynaklarının tehlikeli boyutlarda düşük düzeylere ulaştığına ilişkin haberler olduğu dile getirildi. Volkov, çok sayıda ailenin evlatlarını besleyemediğini, yiyecek stoklarının tükendiğini belirterek, kentin bazı noktalarında durumun çok daha vahim olduğunu ve insanların 'yemek bulabilmek için birbirlerine saldırdığını' kaydetti.

"İlaç stokları tükendi"

Kentte yiyeceklerin karaborsaya düştüğünü söyleyen Volkov, Mariupol'de et ürünlerinin ise bulunmadığını bildirdi. Şehirdeki ilaç stoklarının da azaldığına işaret eden Volkov, bazı sağlık merkezlerinin çalışmasına rağmen, kentteki tüm eczanelerin yağmalandığını ifade etti. Volkov, "Aşırı soğuklar sebebiyle hemen herkes hasta." diyerek, kent sakinlerinin ilaç ihtiyacının olduğunu, özellikle de kanser ve şeker hastalarının mağduriyetlerinin çok daha büyük olduğunu kaydetti. 

Çatışmalar sebebiyle sağlık sisteminin negatif yönde etkilendiği ve bu durumun Ukrayna'da koronavirüs salgınının yayılımının yükselişi dahil 'korkunç sağlık krizleri' meydana getirebileceği uyarısında bulunuldu.

İşgalden kaçan sivillerin bulunduğu sığınakların temizlik koşullarındaki yetersizliğe de işaret edilen açıklamada, bu ortamlarda koronavirüs dahil olmak üzere salgın hastalıkların kolay bir şekilde yayılabileceği ifade edildi.

"18 milyon insan yardıma muhtaç olacak"

15 gündür devam eden çatışmaların akabinde 2,3 milyonu aşkın kişinin komşu ülkelere geçiş yaptığı bilgisi aktarılırken, Ukrayna nüfusunun yüzde 35'ine denk gelen yaklaşık olarak 18 milyon bireyin insani yardıma ihtiyaç duyacak hale geleceğinin öngörüldüğüne yer verildi.

IFRC personellerinin Ukrayna ve komşu devletlerde sivilleri insani yardımlara ulaştırabilmek için faaliyetlerine devam edeceği de vurguladı.

Yorumlar (0)