Kıyamet buzulu hızla eriyor

‘Kıyamet Buzulu’ olarak isimlendirilen Thwaites buzulunun, 5 bin 500 senedir görülmeyen bir oranda buz kaybı yaşadığı tespit edildi.

DÜNYA 17.06.2022, 13:51 19.06.2022, 12:10
Kıyamet buzulu hızla eriyor

Küresel ısınma ile beraber Dünya'nın ortalama ısısı, her geçen sene yükselmeye devam ediyor. Bu sıcaklık, özellikle kutuplardaki buzulların çok hızlı bir şekilde erimesine sebep oluyor. “Kıyamet Buzulu” olarak tanınan Batı Antarktika'daki Thwaites buzulunda araştırma yapan bilim insanları; ön kısmında, beş sene içerisinde kırılmasına sebep olabilecek 'korku verici bir çatlak' oluştuğunu açıklamıştı.

Buzulun erimesi endişeleri arttırıyor

Thwaites buzulu üzerine yeni bir araştırma yayınlandı. İncelemede, buzulun geçtiğimiz 5 bin 500 seneye nazaran görülmemiş oranlarda hızlı şekilde buzunu kaybettiği belirlendi.

Araştırmada, ortalama 140 bin kilometrekare büyüklüğe sahip buzulun Dünya üzerindeki deniz seviyesini yükseltmesi ve geleceği hakkında kaygıların arttığı dile getirildi.

Deniz kabuklarını ve penguen kemiklerini incelediler

Araştırmacılar, radyokarbon tarihleme yöntemiyle arktik sahillerindeki tarih öncesi penguen kemiklerini ve deniz kabuklarını inceleyerek söz konusu sonuca ulaştıklarını söyledi.

İncelemenin sonundaki çıkarımlarda, buzulun ortalama 5 bin yıl öncesinde sabit bir hızla buz kaybı yaşadığını ve her sene 1,5 milimetre yükselmeye başladığı dile getirirken, son 30 senede ise bunun 4 milimetre düzeylerine geldiği açıklandı.

Buzulun erimesi deniz seviyesini yükseltiyor

Küresel ısınma sebebiyle Thwaites buzulunda erime yaşandığını aktaran bilim insanları, buzulun tamamıyla erimesi halinde deniz seviyesinin 65 cm yükseleceği konusunda uyarıda bulundu.

Araştırmacılar, Thwaites buzulunun domino etkisi göstererek Antarktika'daki diğer buzulları da peşinden getireceğini ve büyük bir felakete sebep olabileceğini vurguladı.

600 milyar ton buz eridi

Alınan bilgilendirmelere göre, NASA JPL'den sağlanan veriler kullanılarak oluşturulan 2017 yılı analizine göre, Thwaites Buzulu 1980 senesinde bu zamana kadar en az 600 milyar ton buz kaybı yaşadı.

Yorumlar (0)