"Kıyafet kurallarına uymadığı" için öldürülmüştü! İran’da protestolar sürüyor

İran'da 22 yaşında olan Mahsa Emini'nin "kıyafet kurallarına uymadığı" sebebiyle gözaltına alınmasının sonrasında yaşamını yitirmesi üzerine başlatılan ve birden fazla kentte sürdürülen protestolar noktasında 3 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

DÜNYA 21.09.2022, 09:25
"Kıyafet kurallarına uymadığı" için öldürülmüştü! İran’da protestolar sürüyor

İran’ın yarı resmi haber ajanslarından alınan bilgilere göre, Kürdistan Eyaleti Valisi İsmail Zareikuşa, eyaletin kentlerinde gerçekleştirilen protestolarda 3 kişinin şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Muhalefet ölü ve yaralı sayısı için farklı rakam açıkladı

2 kişinin silah yoluyla öldürüldüğünü ifade eden Zareikuşa, bir vatandaşın ise ölüm sebebinin incelenmeye devam ettiğini belirtti. Silahlı kuvvetlerin 2 kişinin ölümüne sebebiyet veren silahı kullanmadığını dile getiren Vali Zareikuşa, konu ile ilgili incelemenin sürdüğünü aktardı.

Diğer bir taraftan muhalif medyada yapılan haberlere göre, protestolar sırasında 5 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin ise yaralandığı iddia edildi.

Birçok bölgede eylemler devam ediyor

İran’ın resmi ajansı tarafından alınan bilgilere göre, Emini’nin gözaltına alınması ve sonrasında yaşamını yitirmesi üzerine gerçekleştirilen protestolar sürüyor.

Bukan, Divandere, Mahabad, Meşhed, Kirman, Urumiye, Senendec, Hürremabad, Yezd, Razavi Horasan, Gilan, Tahran, Elburz, Kirmanşah, Batı Azerbaycan ve Kürdistan’da çeşitli eylemler gerçekleştirildi.

Polisler müdahalede bulunuyor

Başkent Tahran’ın İnkılap Caddesi, Fatımi Caddesi, Hicab Caddesi, Keşaverz Bulvarı, Lale Parkı, Danışcu Parkı, Veliasr Meydanı ve Veliasr Caddesi gibi çoğunluğun yer aldığı bölgelerde bir araya gelen göstericiler söz konusu durumu protesto etti.

Yüzlerce insanın katılım sağladığı gösterilere polis, göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunurken, göstericiler çöp konteynerlerini ateşe verdi ve yolları kapatmak için uğraştı.

Yönetim karşıtı sloganlar atıldı

Sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde ise güvenlik güçlerinin bazı göstericilere müdahalede bulunduğu sırada plastik veya benzeri mermiler kullandığını öne sürüldü.

Tahran idaresi aleyhine sloganlar atan eylemcilerin, “Kız kardeşimi öldüreni ben de öldüreceğim” ve “Diktatöre ölüm” sesleri caddelerde yankılandı.

Ne olmuştu?

13 Eylül günü başkent Tahran’da “ahlak polisi” olarak isimlendirilen İrşad devriyelerince “başörtüsü kurallarına uymadığı” sebebiyle gözaltına alınan ve daha sonra komaya giren Emini, hastanede hayatını kaybetmişti. 16 Eylül günü patlak veren olaylar sonrası ülkede infial meydana gelmişti.

Yorumlar (0)