Kıtlık, bebekleri etkiliyor: Mamalar tükendi, aileler bankaya koştu

ABD’nin pek çok eyaletinde bebek mamalarında kıtlık yaşanması üzerine süt bankalarına olan talep arttı. Kuzey Amerika İnsan Sütü Bankacılığı Birliği yetkilileri ise ailelerin anne sütüne ihtiyacı olduğunu dile getirerek destek beklediklerini açıkladı.

DÜNYA 18.05.2022, 11:17 19.05.2022, 12:22
Kıtlık, bebekleri etkiliyor: Mamalar tükendi, aileler bankaya koştu

ABD’nin bazı eyaletlerinde bebek maması kıtlığı yaşanmaya başladı. Market raflarının boşalması üzerine ebeveynler, süt banklarının yolunu tuttu. Bebeklerin, çocukların ve ebeveynlerin büyük oranda etkilendiği bu kıtlıkta donör annelere de ilgi arttı. Pek çok ebeveyn, süt bankasının yanı sıra çevresinde de sütünü paylaşabilecek anne aramaya başladı. Kuzey Amerika İnsan Sütü Bankacılığı Birliği ise özellikle Kaliforniya, Illinois ve Teksas eyaletlerinde daha önce rastlanmamış biçimde süt bankacılığına giriş talebi olduğunu ifade etti. 



“Aileler, mama krizinde donör sütüne yöneldi”

Süt Bankacılığı yöneticilerinden Lindsay Groff, yaşananlar hakkında şunları dile getiriyor: “Yaşanan mama krizi insanların donör sütüne yönelmesine sebep oldu. Aileler bizlerle iletişime geçerek bankadaki sütlerin güvenli olup olmadığını soruyorlar. Kriz devam ettiği sürece insanlar yavruları için en güvenilir alternatiflere yönelmeye çalışıyor. Artık pek çok kişi mama bulmak konusunda umutsuz. Daha uzun süre boyunca bu şekilde yaşayacağımızı düşünüyorum.”



Mayıs ayında adeta talep patlaması yaşandı

Süt Bankası Genel Müdürü Dr. Lisa Stellwagen, mama krizi ve süt bankasına artan talebi şu cümlelerle açıklıyor: “Merkezimize gelen talepler özellikle mayıs ayında ani artış gösterdi. Zor durumda olan bebek, çocuk ve ebeveynlere yardım etmek isteyen ve süt bağışlamak isteyen kadınlar da bu ay içinde hızla arttı. Öte yandan anne sütü siparişlerinde bir haftada yüzde 20 artış yaşandı. Süt verme imkanı olan kadınların bankamıza müracaat ederek yardımcı olmasını istiyoruz.”



Bebeklerde alerjik reaksiyonlar arttı

ABD’de yaklaşık bir aydır devam eden mama kıtlığı sebebiyle marketlerdeki raflar boşaldı. Ebeveynler, buldukları mamalar ile yavrularını beslemeye başladı ancak bu da bebeklerde ciddi alerjik reaksiyonlar oluşmasına sebep oldu. Ülkedeki çocuk doktorları, her mamanın her bebekte kullanılmayacağını belirten açıklamalar yapmaya başladı. 



Donör anneler için federal düzenleme yok

Öte yandan süt bankasına donör olmak isteyen anneler için ülke genelinde federal düzenlemeler bulunmuyor. Kâr amacı gütmeyen bazı aracı kurumlar aileleri süt bankaları ile gayri resmi kanallar üzerinden buluşturup bebek ve çocukların anne sütü almasını sağlıyor. Ancak uzmanlar ve doktorlar, insanların mama seçerken olduğu gibi süt seçerken de dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

Yorumlar (0)