Kıran kırana geçen seçimler sonuçlandı!

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de son ana kadar nefes nefese geçen belediye başkanlığı seçim sonuçları belli oldu.

DÜNYA 14.10.2019, 10:53
Kıran kırana geçen seçimler sonuçlandı!

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de aylardır kıran kırana devam eden yerel seçimler dün sonuçlandı. İktidar partisi Fidesz'in 2010 yılından beri şehri yöneten belediye başkanı Istvan Tarlos, muhalefet partilerinin ortak adayı Gergely Karacsony'ye %50.1'e %44.8 oy oranlarıyla kaybetti.

71 yaşındaki Tarlos, mağlubiyetini kabullenerek rakibini aradı ve tebriklerini iletti. Tarlos, Başbakan Viktor Orban'ın da katıldığı bir seçim haberleri konferansında "Ulusal düzeyde oy oranlarımız çok iyi ancak Budapeşte'deki mağlubiyetimiz, üzerinde düşünmemiz gereken şeyler olduğunu gösteriyor" dedi.

Budapeşte'nin kaybı, ülkesinde ve Avrupa Birliği'nde eleştirilen Başbakan Viktor Orban için büyük bir kayıp olarak gösteriliyor. Orban'ın partisi Fidesz, 9 yıl önce iktidara geldiğinden beri hiçbir seçim kaybetmemişti.

"Tarihi bir zafer elde ettik"

Macaristan muhalefeti tarafından desteklenen ve Budapeşte Belediye Başkanı seçilen Gergely Karacsony, "Budapeşte Belediyesi ve hükümet arasındaki ilişkileri yeni bir düzleme oturtmayı planlıyorum. Bir savaşa değil, iş birliği inşası için kendimizi hazırlıyoruz" dedi. 44 yaşındaki merkez sol politikacı, "Tarihi bir zafer elde ettik. Budapeşte yeşil olacak, Budapeşte özgür olacak ve Budapeşte Avrupa'ya geri dönecek" şeklinde konuştu.

Muhalefet partileri, Macaristan'ın 23 en büyük şehrinin 10'unu dün yapılan seçimlerde kazandı. 2014 yerel seçimlerinde sadece 3 büyük şehir alan muhalefet için dünün sonuçları büyük bir zafer olarak gözüküyor

Yeni muhalefet stratejisi

Ülke çapında yapılan yerel seçimler, muhalefetin iktidar partisi Fidesz'e karşı ortak adaylarda birleşme stratejisinin sahadaki ilk uygulanmasına sahne oldu.

Siyasi analist Andras Biro-Nagy, "Bu seçim, muhalefetin iş birliği yapmasının işe yaradığını gösteriyor. Muhalefet partileri, bu stratejiyle birlikte yıllardır görmediği kadar iyi bir sonuç aldı" şeklinde konuştu.

Pazar günkü seçimlerde 3 bin belediye başkanı ve 17 bin şehir meclisi üyesi seçmek için 8 milyondan fazla Macar oy kullanabiliyordu. Seçime %50'ye yakın bir oranda Macar vatandaşı katıldı ve oy verdi; bu sayı, 1990 yılında komünist rejimin devrilmesinden sonra görülen en yüksek oran.

Yorumlar (0)