"Kınıyoruz ama İran suçlu ilan edilmesin"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırıları kınadıklarını ancak İran'ın suçlu ilan edilmesine karşı olduklarını bildirdi. Rus lider, saldırılardan Tahran'ı sorumlu tutan ABD'nin, bu suçlamalarına ilişkin bir delil sunmadığını ifade etti.

DÜNYA 02.10.2019, 16:50 02.10.2019, 16:53
"Kınıyoruz ama İran suçlu ilan edilmesin"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da düzenlenen Rusya Enerji Haftası'nın genel oturumunda Saudi Aramco petrol tesislerine yönelik saldırılara ilişkin, "Söz konusu saldırıları, bunları her kim gerçekleştirmiş olursa olsun, kınıyoruz. Karşımızdaki, küresel enerji pazarı için ciddi sonuçları olan yıkıcı bir olaydı." ifadelerini kullandı.

"Piyasalarda her şey eski haline döndü"

Rus lider, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu saldırıları asıl gerçekleştirenler amaçlarına ulaşmış değil. Evet, pazarda (petrol fiyatlarında) gerçekten de oynamalar oldu. Suudi Arabistan'ın kaybı da büyük oldu ancak biliyoruz ki, kelimenin gerçek manasıyla bir hafta içerisinde küresel piyasalarda her şey eski halinde döndü."

Putin, ABD'nin istihbarat servislerinin, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıların arkasında İran'ın olduğu suçlamasını yöneltmiş olmasına ilişkin, "ABD'nin istihbarat servisleri bu ülkenin dış politikasına hizmet ediyorlar, ancak suçlamalarını dayandırabilecekleri bir kanıt sunmuş değiller." diye konuştu.

"Kimse herhangi bir kanıt ortaya koymuş değil"

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile bizzat konuştuğunu aktaran Putin, "Bu konuşmamızdan anladığım şu ki, Suudi Arabistan'ın istediği de söz konusu saldırıların ardından kimin olduğuna ilişkin tartışma götürmeyecek kanıtlara ulaşmak. Ancak şu ana kadar kimse herhangi bir kanıt ortaya koymuş değil. Bana kalırsa duygularımıza kapılmamalı, bize gerçeklerin yön vermesini beklemeliyiz." dedi.

Putin, kısa süre önce bir araya geldiği İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de kendisine "ülkesinin bu saldırılarla hiçbir bağlantısının olmadığını" söylediğini ifade etti.
 

Yorumlar (0)