Kimyasal madde taşıyan gemi battı: Sri Lanka çevre felaketiyle karşı karşıya

20 Mayıs'ta Sri Lanka'da Colombo Limanı'nda yaşanan yangından sonra kimyasal madde yüklü olduğu belirtilen X-Press Pear’in batmasını, ülkeyi çevre felaketi riskiyle karşı karşıya bıraktı.

DÜNYA 04.06.2021, 15:57 05.06.2021, 14:18
Kimyasal madde taşıyan gemi battı: Sri Lanka çevre felaketiyle karşı karşıya

Sri Lanka, kimyasal madde yüklü geminin batması sebebiyle çevre felaketiyle karşı karşıya.

“Biyolojik yaşamı yok etme riski”

Operatör şirketleri konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, gemide bulunan kimyasal maddelerin önemli bir bölümünün yangında yok olduğu belirtildi ve geri kalan kimyasalların 300 ton petrolle birlikte denize sızdığı, kıyıdaki biyolojik yaşamı da yok etme riski taşıdığı açıklandı.

Sri Lanka’da konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, Singapur bandıralı kimyasal maddeli konteyner gemisinin arka kısmının dibe indiği; sızıntıya önlem olarak tedbiren gemiyi açıklara çekme imkanlarının kalmadığını ifade etti.

25 ton nitrik asit ile birlikte diğer kimyasalları taşıyan yük gemisindeki sızıntının, büyük bir çevre felaketine neden olacağından endişe ediliyor.

Geminin ayrıca gümrük manifestosunda 1500 adet konteyner taşıdığı ve 81'inin "tehlikeli madde içerdiği" bilgisi bulunuyor.

Kıyıdan 80 kilometre açığa kadar Sri Lanka Hükümeti tarafından, bölgede balık avlanması yasaklanırken Hint donanmasının yardımıyla olası bir sızıntıya önlem almaya çalışıyor.

Sri Lanka Çevre Bakanı M. Amaraweera, olası sızıntının hem yaşama hem çevreye vereceği zararı hesap etmenin zor olduğunu ifade etti.

Yangının çıkış nedeni ve gemi işletmecisinin herhangi bir sorumluluğunun olup olmadığının soruşturulduğunu belirten Bakan Amaraweera, "Bu felakete herhangi bir ihmalkarlık neden olduysa sorumluların derhal cezalandırılması lazım" sözlerini kullandı.

Sri Lanka polisi olaya ilişkin soruşturma başlatırken, öte yandan Colombo Mahkemesi ises geminin kaptanı ile birlikte mühendisi ve yardımcı mühendisine yurt dışına çıkış yasağı cezası verdi.

Sri Lanka hükümeti gemi işletmecisine ayrıca tazminat davası açılacağını duyurdu.

Sahiller plastik kar örtüsüyle kaplandı

Konteyner gemisinda çıkan yangın sebebiyle, Sri Lanka sahilleri plastik kar örtüsüyle kaplandı.

Yangının sebep olduğu plastik serpintisinden görüntüler…









Yorumlar (0)