Kimsenin tanımadığı sosyalist bir “ülke”: Transdinyester

Kimsenin tanımadığı ve bilmediği sosyalist “ülke” Transdinyester, son günlerde 13 defa Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Real Madrid’i mağlup eden Sheriff Tiraspol takımı ile kendisinden söz ettiriyor.  

DÜNYA 01.10.2021, 13:52 02.10.2021, 13:15
Kimsenin tanımadığı sosyalist bir “ülke”: Transdinyester

Hiçbir ülkenin resmi olarak tanımadığı Transdinyester, son günlerde futbol takımı Sheriff Tiraspol ile adından sık sık söz ettiriyor. 

Futbol takımıyla gündeme geldi

Sheriff Tiraspol, 13 defa Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan ve piyasa değeri olarak kendisinden 60 kat daha büyük Real Madrid'i mağlup ederek dikkatleri topladı.

2 Eylül tarihinde tek taraflı olarak ilan ettiği bağımsızlığının 31. yıl dönümünü kutlayan Transdinyester'de ekonomi, küçük tarım işletmeleri haricinde tamamen Sheriff ailesinin kontrolü altında bulunuyor. Bu aile, ayrıca Sheriff Tiraspol futbol takımının da sahibi konumunda yer alıyor. Moldova ligindeki takımlar, ülkelerinin tanımadığı söz konusu bu bölgeye pasaport kontrolüyle geliyorlar. 

Tek taraflı bağımsızlık 

Sovyetler Birliği’nin dağılma süreci ile beraber Moldova’ya katılmayarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester, hiçbir ülke tarafından resmi bir şekilde tanınmıyor. Yapılan oylama ile birlikte sosyalizmin kabul edildiği Transdinyester’in kendisine ait polisi, ordusu, meclisi ve siyasi yapısı bulunuyor. Yaklaşık olarak 500 bin nüfusu olan Transdinyester, resmi olarak tanınmaması sebebiyle Rus pasaportu kullanıyor. 

Giriş oldukça zor

Girişi mümkün fakat Kuzey Kore kadar zor olan Transdinyester’e gelişlerde, ziyaretçilere kalabileceği tarihi gösteren belgeler veriliyor. Ziyaretçilerin saatlik kalması halinde belirtilen süreyi geçmeden Transdinyester’den ayrılmak durumunda kalıyor. Lenin heykellerinin çokça görüldüğü ülkeye turist olarak gitmek mümkünse de Kuzey Kore kadar zor. 

Yorumlar (0)