Kimin başarısı bu?

ABD medyasında Trump attığı son tweetten sonra da şiddetli bir şekilde eleştirilmeye devam ediyor.

DÜNYA 24.10.2019, 12:42
Kimin başarısı bu?

Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge" kurma amacıyla başlattığı askeri harekât dokuz günün sonunda Türk kamuoyuna göre "operasyona ara verme", ABD'nin ifade ettiği şekliyle "ateşkes" ile sonuçlanmıştı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yapılan görüşmeler sonrası varılan mutabakatla 120 saatlik ateşkes ilan edilmişti.

Ateşkesin son günü ise Soçi'de Erdoğan ile Putin arasında uzlaşılarak taraflar arasında mutabakat sağlandı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter paylaşımında anlaşmayı "büyük başarı" olarak gördüğünü ifade etti.

Amerikan medyasında ise göreve geldiği ilk günden beri eleştiri oklarının hedefinde olan ABD Başkanı Donald Trump eleştirilmeye devam ediyor. ABD'nin en büyük yayın organlarından biri olan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin başmakalesinde, Suriye'de "harika bir sonuç" elde ettiğini belirten ABD Başkanı Donald Trump eleştirildi.

WSJ'de, "Bu doğru ama eğer Trump, Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin'in çıkarlarını kastediyorsa" mesajı verildi. Yazıda, "Trump'ın Twitter açıklamasında, 'büyük başarı' olarak yansıttığı şey, Erdoğan'ın Suriye'deki işgalini yaklaşık 20 mil (32 kilometre) derinlikte durdurmayı kabul etmesinden ibaret. Bu bir süreliğine Kürtlerin yaşamlarını kurtaracak, eskiden ABD'nin yardımıyla kontrol edilen topraklardan çekilme pahasına." ifadesi kullanıldı.

 

Journal'da, sınırda ve çoğunlukla Suriye'nin kuzeyinde bulunacak Türk ve Rus güçlerinin bölgedeki güç dengesini Rusların kontrol edecekleri anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca, YPG/PKK terör örgütü Kürtlerle eş tutularak "ABD'nin terk ettiği, önlerinde seçenek olmayan "Kürtler" de hayatta kalabilmek adına Ruslar ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la anlaşmalar yapıyor." ifadesi yer aldı. 

ABD basınında Trump'ın Erdoğan'a yönelik müsamahalı bir tavırda olduğu konuşuluyor. Amerikan çıkarlarının korunmadığını öne süren ve Trump'ın yanlış bir yol izlediğini söyleyen Amerikan vatandaşlarının sayısı hiç de azımsanacak bir düzeyde değil. Dün açıklanan, yaptırımların kaldırılması kararının ardından Trump'ın Türkiye'ye tavizlerinin devam ettiği tartışmaları kendini gösteriyor. Basında, Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekilme kararından sonra Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen kınama kararının Senato'dan da geçmesi konusu işleniyor.

Yorumlar (0)