Kim Jong Un, Güney Kore'yi yine tersledi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Güney Kore'yle iş birliği konusunda yine geri adım attı.

DÜNYA 23.10.2019, 15:00
Kim Jong Un, Güney Kore'yi yine tersledi

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, Güney Kore'den turistlerin de gelebildiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin kısıtlı sayıdaki sonuçlarından biri olan Kumgang Dağı turizm merkezindeki Güney Kore tesislerinin yok edilmesini emretti.

Kuzey Kore Haber Ajansı'nın haberine göre, Kim Jong Un tesisler için "yıkık dökük" ve "ulusal kimlikten yoksun" kalıplarını kullandı.

Kuzey Kore lideri, "sevimsiz görünüşlü tesislerin" yıkılıp "Kumgang Dağı'nın doğal yapısına uygun" ve modern bir şekilde yeniden inşa edilmesini istiyor. Kim, tesisleri aynı zamanda "felaket sonrası alelacele dikilen ve eğreti duran çadırlara" benzetti.

2018 yılında sözleşmişlerdi

Güney Kore, bir turistin dağda öldürüldüğü 2008 yılından bu yana bölgeye tur düzenlemiyor. 2018'de buluşan iki ülke lideri, dağ turizminin yakın zamanda tekrar başlatılması için sözleşmişlerdi.

İki liderin buluşmasından bu yana, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarını artırması ve Güney Kore'nin ABD yaptırımlarına karşı gelememesi yüzünden, Kumgang Dağı turizmi tamamen durmuş durumda.

Güney Kore, görüşmeye istekli

Güney Kore adına konuşan yetkililer, Kim Jong Un'un niyetlerini tekrar gözden geçireceklerini bildirdiler. Güney Kore Birleşme Bakanı Lee Sang-min, ülkesinin, vatandaşlarının haklarını "etkin bir şekilde koruyacağını" bildirdi. Bakan, Kuzey Kore'nin tesisler hakkında görüşmek için yapacağı her türlü teklifi kabul edeceğini söyledi.

Kim Jong Un, "Güney'den gelen misafirlerimizi Kumgang Dağı tesislerini dünya standartları seviyesine çıkardıktan sonra ağırlamaktan memnuniyet duyarız" diyor; ama Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki ilişkileri düzeltmek için Kumgang Dağı'nı bir sembol olarak görmenin "hatalı bir fikir" olduğu görüşünde.

Kore Savaşı'ndan sonra iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek için turizme açılan Kumgang Dağı, 1998'den beri Güney Koreli turistlerin ziyaretine açık. 1998 yılında deniz yoluyla, 2003 yılında ise karadan dağa ulaşım sağlayabilen Güney Koreliler, 2008 yılından beri dağa gidemiyor.

Yorumlar (0)