Kim'in tafrası işe yaradı! Güney Kore harekete geçti

Kuzey Kore'nin büyük tepki gösterdiği broşür krizi konusunda Güney Kore harekete geçti. Güney Kore, broşür krizine yol açan "Kuzey Kore'den iltica eden gruplara" karşı hamlesini yapacak.

DÜNYA 10.06.2020, 14:35
Kim'in tafrası işe yaradı! Güney Kore harekete geçti

Kim Yong-un liderliğindeki Pyongyang yönetimi, Kuzey Kore'den Güney Kore'ye iltica ederek Kuzey Kore'ye karşı broşür bastırıp dağıtanların acısını Seul yönetiminden çıkarmış ve Güney Kore'yi yeniden düşman ilan ederek Seul yönetimini, broşürcülere karşı gerekli önlemi almamakla dahası cesaretlendirmekle suçlamıştı.

Kuzey Kore, günlük telefon aramasına cevap vermemişti

2018 yılında kurulan ortak irtibat ofisi üzerinden Güney Kore ile Kuzey Kore arasında karşılıklı günlük telefon görüşmesi yapılıyordu. Güney Kore ile Kuzey Kore, bu irtibat ofisi üzerinden biri saat 09.00 ve diğeri 17.00 olmak üzere günde iki telefon görüşmesi gerçekleştiriyordu. Günlük yapılan bu görüşme, iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinin olağanlığının teyidi anlamı taşıyordu. Kuzey Kore, dün Güney Kore'nin telefonuna ilk kez cevap vermeyerek hiçbir şeyin yolunda gitmediği mesajı vermişti.

Güney Kore, Kuzey Kore'nin dünkü "tüm iletişim kanallarını keseceklerine" dair gelen açıklama sonrası harekete geçti ve Kuzey Kore'den kendilerine sığınanların yarattığı broşür krizini engellemek için ilk hamlesini yaptı.

Kuzey Kore'den sığınanların oluşturduğu iki grup

Güney Kore'nin haber ajansı Yonhap, Güney Kore Birleşme Bakanlığının sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını yazdı.

kuzey kore broşür balon

Güney Kore Birleşme Bakanlığı bu iki gruba karşı yaptığı şikayet başvurusunu ise "kamu çıkarlarını ihlal" suçuna dayandırdı. Güney Kore Birleşme Bakanlığı, iki ülkenin liderleri tarafından imzalanan anlaşmalara doğrudan karşı çıkarak Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki gerilimi tırmandırarak kamu çıkarlarını ihlal etmeleri nedeniyle Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem gruplarının polise şikayet edildiğini duyurdu.

kuzey kore broşür balon

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları ile ilgili olarak "Sınır bölgesinde yaşayan halkın güvenliğini ve hayatını tehlikeye atmak" suçlamasında da bulundu.

"İletişim hatlarının tamamı kesilecek" denilmişti

Dün Kuzey Kore resmi ajansı KCNA'nın son dakika geçtiği haberde, Pyongyang yönetiminin, Güney Kore ile dün tüm sınır ötesi iletişim hatlarını sonlandıracağını belirtmişti.

Karar Kim Yong Chol'e ait

Ayrıca KCNA'nın haberine göre karar, eski istihbarat birimi başkanı Kim Yong Chol'den çıktı. Eski istihbarat birimi başkanı Kim Yong Chol, 2010 yılında 50 Güney Korelinin ölümüne sebep olan saldırı ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'ın kız kardeşi Kim Yo Jong'ın katledilmesi olayının arkasındaki isim olduğuna inanılıyor.

Aktivistlerin yöntemi: Balon

Balonla broşür uçurma yöntemi, Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey sınırında yıllardır kullandığı bir yöntem. Kuzey Kore'nin hayli öfkelendiği bu yöntem, aktivistlerin daha da yoğun kullanmalarına neden olurken, Kim Jong-un bunu "saldırı" olarak değerlendiriyor.

kuzey kore broşür balon

Seul yönetimi demokratik bir eylem olarak gördüğü broşürlü balon yöntemini zaman zaman güvenlik ve gerilimi yükseltmemek amacıyla engellemeye çalışıyor. Güney Kore bunun için bölgeye polis ekipleri gönderiyor. Kuzey Kore ise bu eylemin tamamen yasaklanmasını istiyor.

Yorumlar (0)