Kim'den Güney Kore'ye, "ben geldim" topu!

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore sınırı yakınlarındaki askerî birliği ziyaretinde top atışı yaptırdı.

DÜNYA 25.11.2019, 11:22 25.11.2019, 13:05
Kim'den Güney Kore'ye, "ben geldim" topu!

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore ile batı deniz sınırı yakınlarında askerî birliğe yaptığı denetleme sırasında Kuzey Kore askerlerine top atışı yapmaları talimatını verdi.

Yonhap ajansının haberine göre, Kuzey Kore resmi ajansı KCNA'da yer alan haberde, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un, Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki fiili deniz sınırı olan Kuzey Sınır Hattı'nın (NLL) hemen kuzeyinde yer alan Changrin Adacığı'ndaki askerî birliği denetlediği belirtildi.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un askerî birliği denetimi sırasında Kuzey Kore askerlerine "her an bir savaş görevini yerine getirmeye tam anlamıyla hazır olmalarını" sağlamak için "iyi örülmüş bir sistem kurma" talimatı verdiği, bir topçu birliğine de hedef göstererek ateş etmeleri emrini verdiği bildirildi.

Kuzey Kore askerî topçu birliğinin, "ateşleme becerilerini tam anlamıyla gözler önüne serdiği ve liderleri Kim Jong-un'u memnun ettiği" vurgulanırken, tatbikatta kaç top atışı yapıldığı ya da topların hangi yöne fırlatıldığına ilişkin detaylara yer verilmedi.

Güney Kore tepki gösterdi

Güney Kore, adacık Changrin'de yapılan top ateşine sert tepki göstererek, bu tatbikatın, Güney Kore ile Kuzey Kore sınırı boyunca gerginliği arttırıcı faaliyetlerden kaçınmak için Koreler arasında varılan askerî anlaşmanın ihlali anlamına geldiği değerlendirmesini yaptı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Choi Hyun-soo ise şunları söyledi:
"Kuzey Kore'nin bahsini ettiği askerî topçu tatbikatı, Güney Kore ile Kuzey Kore'nin askerî makamlarının kabul ettiği ve tam olarak uyguladığı 19 Eylül askerî anlaşmasını ihlal ediyor. Kuzey Kore'yi, askerî gerilimlerin artmasından korkulan sınır bölgelerinde tüm askerî faaliyetleri derhal durdurmaya ve anlaşmaya tam olarak riayet etmeye davet ediyoruz."

Kuzey Kore çoklu batarya fırlatmıştı

Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Güney Kore'nin nükleer silahsızlanma görüşmelerinin yeniden başlatılabilmesi için ortak askerî tatbikatı ertelemesinin ardından 18 Kasım'da hava indirme tatbikatı düzenlemiş, Kim Jong-un, paraşüt birliklerinin katıldığı tatbikatı tatbikat alanında izlemişti.

Japon Denizi'nde (Doğu Denizi) 2018 yılında 12 füze denemesi yapan Kuzey Kore, son olarak 31 Ekim'de denediği füzelerin çoklu batarya ile fırlatıldığını duyurmuştu.

Batı deniz sınırı, geçmişte Güney Kore ile Kuzey Kore arasında sık sık tartışmalara sebebiyet vermişti.

Kuzey Kore, Kore Savaşı'nın ardından BM (Birleşmiş Milletler) tarafından çizilen deniz sınırını tanımıyor.

Yorumlar (0)