Kiev'de, kum torbalarıyla yükselen 'yardım' çığlığı!

24 Şubat'ta Rus lider Putin'in emriyle başlayan savaşta kum torbaları, tarihi eserleri savunmanın sembolü olmuştu. Ukrayna'da bulunan tarihi eserler, kum torbaları ile kaplanarak koruma altına alınmıştı. Fakat bu sefer bu torbalar, dünyaya silah yardımı çağrısında bulunmak için kullanıldı. İşte Bağımsızlık Meydanı'ndan yükselen o yardım isteği...

DÜNYA 07.06.2022, 15:37 07.06.2022, 16:43
Kiev'de, kum torbalarıyla yükselen 'yardım' çığlığı!

Kiev’den birliklerini geri çeken Rusya, Ukrayna’nın doğusuna doğru hedefini yöneltmeye başladı. Bu sürecin ardından Donbas, yoğun çatışmaların adresi oldu.

Bağımsızlık Meydanı'ndan yardım çağrısı

Fakat takvimler 5 Haziran tarihini gösterdiğinde endişe ve kaygı içinde bekleyen Ukraynalılar, Kiev’de bombardıman ve siren seslerini tekrar duydu.

Haftalar sonra Rus güçleri, Kiev'e füze saldırısı gerçekleştirdi. Ukrayna lideri Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba başta olmak üzere pek çok Ukraynalı siyasetçi Rus saldırıları ile mücadele için silah desteği çağrısı yapmıştı. Bu defa yardım talebi Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndan yükseldi…

Savaşın başından bu yana ateş altındaki Ukrayna'da, kum torbaları, kültürel miras savunmak amacıyla kullanıldı. Ukrayna’da kültürel değer taşıyan heykel ve büstler, kum torbaları ile çevrelenerek koruma altına alınmaya gayret edildi.

6 Haziran tarihinde AFP fotomuhabiri Natacha Pisarenko’nun kamerasına yansıyan karelerde, kum torbalarının bu defa farklı bir amaçla kullanıldığı anlaşılıyor.

Kum torbaları ile Kiev’in ünlü Bağımsızlık Meydanı’nda ‘Yardım edin’ yazıları yazılarak bütün dünyaya yardım çağrısı yapıldı. Arkadaki pankartta ise “Bütün uluslar, sizin askeri personelinize ve teçhizatına ihtiyacımız var” sözlerine yer verildi.

İngiltere, uzun menzilli füze yolluyor

İngiltere Savunma Bakanı, Batı'ya yönelik Rus tehdidine rağmen İngiltere'nin, Ukrayna’ya uzun menzilli füze sistemi M270'leri yollayacağını ifade etti. 

İngiltere, Ukrayna'ya kaç tane füze gönderileceğini henüz açıklamasa da ilk aşamada 3 adet gönderileceği belirtiliyor.

Putin’den tepki: “Yeni hedefleri vururuz”

Rusya lideri Putin, ABD’nin Ukrayna’ya karşı uzun menzilli füze göndermesinin hedefinin; “çatışmaları uzatmak” olduğunu belirterek, Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler verilmesi durumunda Moskova'nın yeni hedefler vuracağı hususunda uyarılar yaptı.

Yorumlar (0)