"Keşmir, nükleer çatışma noktası olabilir"

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Asif Gafur, Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh'in 'nükleer silah politikasında değişikliğe gidilebileceğine' yönelik açıklamalarına yanıt verdi. Gafur, Keşmir topraklarının nükleer bir çatışma noktası olabileceğini söyledi.

DÜNYA 18.08.2019, 12:17 18.08.2019, 14:54
"Keşmir, nükleer çatışma noktası olabilir"

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü General Asif Gafur, Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Tartışmalı Keşmir topraklarının nükleer bir çatışma noktası olabileceğine işaret eden Gafur, "Pakistan Silahlı Kuvvetleri uzun vadeli bir mücadeleye ve karşılık vermeye hazır." dedi. 

Gafur'un açıklaması, Pakistan'ı nükleer güç kullanmakla tehdit eden Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh'e 'yanıt' olarak değerlendirildi. 

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, Pokhran şehrindeki nükleer deneme merkezinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Hindistan’ın yıllardır benimsediği 'nükleer silahı kullanan ilk taraf olmama' politikasını değiştirebileceğini açıklamıştı. 

Sing, nükleer bir savaşı tetikleyebilecek, herhangi bir ülkeye karşı 'nükleer gücü ilk kullanan ülke olmama' politikasının hükümet tarafından kararlı bir şekilde uygulandığını savunmuş ancak gelecekte neler olacağının şartlara bağlı olduğunu kaydetmişti. 

Cammu Keşmir'in özel statüsü kaldırıldı

Tüm uyarı ve tepkilere rağmen Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini pazartesi günü iptal etmiş, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran 'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi' önce federal parlamentonun üst kanadı Eyaletler Meclisi'nde (Rajya Sabha), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi'nde (Lok Sabha) kabul edilmişti.

Hindistan Federal Parlamentosu'nun hem üst hem alt kanadının aldığı kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme yoluna gitmiş ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Pakistan, Hindistan ile ticari ilişkilerini de resmi olarak askıya almıştı. Pakistan Ticaret ve Tekstil Bakanlığından yapılan açıklamada, "Federal hükümet, Hindistan ile ikili ticari ilişkileri derhal geçerli olmak üzere yeni bir talimata kadar askıya almaktan memnuniyet duyar." ifadesine yer verilmişti.

Yorumlar (0)