Keşmir'de hayat durdu! İletişim kesildi

Hindistan hükümetinin Cammu Keşmir'in özel statüsü kaldırmasının ardından bölgede hafta sonundan bu yana sıkı tedbirler uygulanıyor. Telefon ve internet hizmetlerindeki kesinti hala devam ediyor.

DÜNYA 06.08.2019, 14:36
Keşmir'de hayat durdu! İletişim kesildi

Cammu Keşmir eyaletinde pazar akşamından beri telefon ve internet hizmetlerindeki kesintinin devam ettiği bildirildi.

Cammu Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasıyla birlikte bölgede geniş çaplı protesto gösterilerinin yaşanmasının beklendiği, iletişim kanallarındaki kesintiler nedeniyle halkın durumu nasıl karşıladığının bilinmediği kaydedildi.

Kimse eyaletin diğer bölgelerinde ne tür gelişmelerin yaşandığını öğrenemiyor ve kimseyle iletişim sağlanamıyor. 

Bölge halkının yanı sıra Hindistan'ın diğer eyaletlerinde yaşayan Keşmirlilerin de ailelerine ve akrabalarına ulaşamamaları nedeniyle kaygı duyduklarına dikkat çekildi.

Kontrol Hattı'nda gerilim yüksek

Hindistan ve Pakistan sınırındaki Kontrol Hattı'nda gerilim oldukça yüksek.

Yeni Delhi yönetiminin Cammu Keşmir'e yeni askeri birlikler gönderme kararının ardından Pakistan kara, hava ve deniz birliklerinin yüksek seviyede alarma geçtiği, ülkenin en üst düzey komutanlarının garnizon şehri Rawalpindi'de toplandığı biliniyor. 

Bölgeye on binlerce asker yerleştirdi

Hindistan'ın, son haftalarda Cammu Keşmir'e on binlerce asker yerleştirmesi nedeniyle bölgedeki tansiyon yükselmişti.

Turistlerin bölgeden ayrılması, dini ziyaret için bölgede bulunan Hindu hacıların evlerine dönmesi için çağrıda bulunulmuştu.

Pazar gecesi Cammu Keşmir'in iki eski başbakanı ev hapsine alınmış, bölgede telefon ve internet hizmetleri kesilmişti. Telefon kesintileri nedeniyle güvenlik kuvvetlerine uydu telefonları verilmişti.

Diğer bir yandan, dün akşam Cammu Keşmir’in eski başbakanları Omar Abdullah ve Mehbuba Mufti ile yerel siyasetçiler tutuklanmıştı.

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla dün kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)