Kedi ve köpek eti yasaklandı

Çin'de ilk kez bir şehir yönetimi tarafından kedi ve köpek eti yenmesi ve ticareti yasaklandı.

DÜNYA 02.04.2020, 13:55 02.04.2020, 14:26
Kedi ve köpek eti yasaklandı

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinin ardından Çin'de kedi ve köpek etinin tüketilmesi ve satışını yasaklama kararı alan ilk şehir Şıncın oldu. 

Şıncın yönetiminden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kedi ve köpekler, evcil hayvanlar olarak insanlarla diğer hayvanlardan çok daha yakın ilişki kurmuştur. Kedi, köpek ve diğer evcil hayvanların tüketiminin yasaklanması gelişmiş ülkelerde, Hong Kong ve Tayvan'da genel bir uygulamadır."

Yasağın Şıncın'da 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu.

Hayvan hakları savunucusu HSI (Uluslararası Uygar Toplum) örgütü, Şıncın yönetiminin aldığı yasak kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Uluslararası Uygar Toplum (HSI) uzmanı Dr Peter Li, yasağa ilişkin duygularını şu şekilde aktardı:

"Bu gerçekten Çin'de her yıl 4 milyon kediyi ve 10 milyon civarında köpeği katleden acımasız ticarete son verme çabalarında dönüm noktası niteliğinde bir an olabilir."

Uluslararası Uygar Toplum (HSI) örgütüne göre, Asya genelinde her yıl 30 milyon köpek, eti için öldürülüyor.

Çin'de Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle vahşi hayvan ticaretinin yasaklanmasının ardından bu pazarların yoğun olduğu Guangdong eyaleti, yasağa uymayıp vahşi hayvan tüketmeye devam edenlere para cezası getiren düzenlemeyi kabul etmişti.

Dünya çapında salgına yol açan ve DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafnıdan pandemi ilan edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) ilk kez 12 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan şehrinde bu tür hayvanların ve hayvansal ürünlerin satıldığı gıda pazarını ziyaret edenlerde görülmüştü.

Yarasalarda bulunan bir betakoronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu bilim insanları tarafından açıklanan koronavirüsün, yarasalardan pangolin veya yılan gibi bir sürüngen aracılığıyla insanlara bulaştığı değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)