Kazakistan’daki protestolarda gözaltı sayısı 5 bin 135’e çıktı

Kazakistan’da meydana gelen olaylarda gözaltına alınanlarının sayısının 5 bin 135’e çıktığı kaydedildi.

DÜNYA 09.01.2022, 13:09
Kazakistan’daki protestolarda gözaltı sayısı 5 bin 135’e çıktı

Kazakistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmış olan açıklamada, ülkede yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlara dair bilgi paylaşıldı.

Ülkede gözaltına alınan sayısının 5 bin 135’e yükseldiğinin ifade edildiği açıklamada, protestolar sırasında ülkenin anayasal düzeni ve kamu düzeni korunurken yaralanan güvenlik güçlerinin sayısının ise bin 300’ün üzerinde olduğu kaydedildi.

Açıklamanın devamında 300 kişinin üstünde cep telefonları ve ateşli silahlar da dahil olmak üzere yüksek miktarda para ve çalıntı mallarla yaya olarak ve araçla ülkeyi terk etmek için sınırı geçmeye çalışırken gözaltına alındığı ifade edildi.

“Şimdiye dek ülkede düzeni ve asayişi sağlamak amacıyla terör operasyonları sürüyor. Ülkenin bugün bütün bölgelerinde durum istikrara kavuştu. Öncesinde el koyulan tüm yerel yönetim binaları da kurtarıldı.” şeklinde konuştu.

Ülkede dün gözaltına alınanların sayısı 4 bin 266 olarak paylaşılmış ve bunların arasında komşu ülkelerin vatandaşlarının da dahil olduğu ifade edilmişti.

Kazakistan’da son durum

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak tarihinde sıvılaştırılmış petrol gazı yani LPG’ye yapılmış olan zamlarla ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüye gittiği gerekçesiyle başlatılmış olan protestolar ülkenin bütün kesimlerine yayıldı.

Gösteriler sokak olaylarına dönüşürken protestocular ve güvenlik güçleriyle çatışmalar meydana geldi. Özellikle ülkenin güneyinde yer alan Almatı’da protestocular devlet binalarına girdi ve polis araçlarını ateşe verdi, güvenlik güçleri tarafından ise ses bombasıyla müdahalede bulunuldu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılmış olan protestolardan hükümeti sorumlu tutup hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılmasıyla ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Göstericilerin silah kullanması ve kamu binalarını işgal etmesi sonucunda Nur Sultan yönetimi güvenlik güçlerine operasyon yönünde talimat verdi.

Tokayev, 7 Ocak tarihinde bütün bölgelerde anayasal düzenin tekrar sağlandığını fakat operasyonların sürdüğünü söyledi. Kazakistan’da güvenlik güçlerinin operasyonu yoğun bir şekilde Almatı’da devam ediyor.

Yorumlar (0)