Kazakistan tercihini yapacak

Kazakistan halkı, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yarın sandık başına gidecek.

DÜNYA 08.06.2019, 10:37
Kazakistan tercihini yapacak

Kazakistan'da 11 Mayıs'ta başlayan cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası nihayete erdi. 

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), Kazakistan genelinde tüm seçim merkezlerinin oy kullanımına hazır olduğunu duyurdu.

Kazakistan'da, 11 milyon 947 bin kayıtlı seçmenin bulunurken, halk yarın 07.00 ile 20.00 saatleri arasında 9 bin 970 seçim merkezinde oylarını kullanabilecek.

Yurt dışındaki Kazakistan vatandaşları ise 51 ülkede kurulan 64 sandıkta oylarını kullanabilecek.

Oy sayımı, seçim sürecinin sona ermesinden sonra en geç 12 saat içinde yapılacak. Bir hafta içinde ise seçim sonuçlarının belirlenmesi, yayınlanması ve seçilen cumhurbaşkanının Merkez Seçim Komisyonu tarafından kaydının yapılması bekleniyor.

Seçimlere, Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Kasım Cömert Tokayev'in de aralarında bulunduğu 7 aday girecek.

Kazakistan kanunlarına göre, cumhurbaşkanı adaylarının Kazakça bilmesi, 40 yaşını doldurması, ülkede 15 yıl ikamet etmesi ve devlet kurumlarında en az 5 yıl çalışma şartı bulunuyor.

Seçimde yarışacak adaylar ve partileri ise şöyle:

"Komünistler Halk Partisi adayı Jambıl Ahmetbekov, Kazakistan Demokratik Partisi 'Ak Yol' adayı Daniya Yespayeva, 'Millet Kaderi' (Ulıt Tagdırı) adayı Amirjan Kosanov, Halk Demokratik Vatansever Partisi 'Köy' (Auıl) Toleutay Rahimbekov, Kazakistan Sendikalar Derneğinin adayı Amangeldi Taspihov, iktidardaki Nur Otan Partisi adayı Kasım Cömert Tokayev ve 'Büyük Bozkır Kartalları' (Ulı Dala Kırandarı) Toplumsal Birliği adayı Sadibek Tugel."

Kazakistan seçimlerini binin üzerinde yabancı gözlemci izleyecek

MSK'nin açıklamasına göre, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uluslararası örgütler ve yabancı ülkelerden binin üzerinde gözlemci ve 500'e yakın yerel ve yabancı basın mensubu izleyecek.

Kazakistan'da çalışmalarına başlayan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TürkPA) seçim gözlem misyonlarının, seçim süreci ile ilgili pazartesi günü bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Kazakistan'da 28 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Tokayev, 9 Haziran'da erken cumhurbaşkanlığı seçimine gitme kararı almıştı.

Yorumlar (0)