Kazakistan'dan aşılar için ücret alma kararı

Koronavirüse karşı Kazakistan’da geliştirilmiş olan yabancı aşılar gelecek yıldan itibaren ücretli olacak.

DÜNYA 15.10.2021, 21:48 17.10.2021, 09:18
Kazakistan'dan aşılar için ücret alma kararı

Kazakistan Sağlık Bakanı Alexei Tsoy, bakanlığın haftalık basın toplantısında yurt dışından getirilen yabancı koronavirüs aşılarının gelecek yıldan itibaren ücretli olacağını kaydetti.

Yabancı aşılar için ücret alınacak

Tsoy yapmış olduğu açıklamada, 2022 senesinden itibaren yalnızca yerli aşı QazVak ile ülkede üretilmiş olan Sputnik V aşısının ücretsiz olarak uygulanmasının sürdürüleceğini kaydederek, “Başka ülkelerden bağımsız olarak klinik etkisi kanıtlanan yerli aşımızı üretebildiğimizden söz konusu aşının ücretsiz garantili tıbbi bakım dahilinde teminini sağlayabiliriz. Diğer aşılarınsa ticari olarak piyasada dolaşımına izin verilecek. Şirketlerin hizmetlerini sunabilmesi ve Kazakistan’a aşı tedarik edebilmesi için piyasaya girebilmelerine dair çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Ülkede kullanılan aşılar

Yabancı aşılar için Kazakistan’da henüz fiyat bilinmezken, koronavirüse karşı yerli aşı QazVak ile ülkede üretilmiş olan Rus aşısı Sputnik V’nin yanında DSÖ’nün onayladığı CoronaVac, Sinopharm ve Hayat-Vax aşıları da kullanılmaya devam ediliyor. Ülkeye kasım ayında ise Pfizer aşısının tedariki bekleniyor.

Yorumlar (0)