Kazakistan'da son durum: Yeni başbakan belli oldu

Akaryakıt zammı sebebiyle halkın sokaklara indiği Kazakistan'da, Alihan Smailov yeni başbakan olarak seçildi. Smailov, “Vatandaşların bütün yasal talepleri dikkate alınacak ve uygulanacak" sözlerini kullandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de Rus destekli barış gücü askerlerinin 2 aşamalı olarak en fazla 10 gün içinde çekileceğini açıkladı. Diğer yandan, protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda en az 164 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

DÜNYA 11.01.2022, 10:51 11.01.2022, 10:57
Kazakistan'da son durum: Yeni başbakan belli oldu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, başbakanlık görevi için Kazakistan Meclisi genel toplantısında Alihan Smailov’un adaylığını sundu.

Kazakistan’ın yeni başbakanı belli oldu

Smailov, bütün siyasi parti milletvekillerinin "evet" oyunu alarak Kazakistan’ın 12. Hükümet Başkanı oldu.

Önceki kabinede Başbakan Yardımcısı olarak çalışan 50 yaşındaki Smailov, eski Başbakan Askar Mamin hükümetinin, 5 Ocak’ta uyguladığı LPG fiyatlarına yönelik zamlara karşı başlatılan protestolardan sonra istifa etmiş ve hükümet başkanlığını geçici olarak üstlenmişti.

Smailov, oylamadan sonra başbakan olarak yaptığı ilk açıklamada, böyle bir dönemde kendisine güvenen Cumhurbaşkanı Tokayev’e ve bütün milletvekillerine teşekkürlerini iletti.

“Vatandaş talepleri dikkate alınacak”

Öncelikli görevinin, Kazakistan’da makroekonomik istikrarı yakalamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu ifade eden Smailov, “Vatandaşların bütün yasal talepleri dikkate alınacak ve uygulanacak" sözlerini kullandı.

"10 gün içinde ‘KGAÖ barış gücü’ çekilecek"

Bununla beraber Cumhurbaşkanı Tokayev, "KGAÖ Barış Gücü, aşamalı bir şekilde iki gün sonra Kazakistan'dan çekilmeye başlayacak ve en fazla 10 gün sürecek" açıklamasını yaptı.

Bilanço açıklandı: 164 can kaybı

Geçtiğimiz gün Kazakistan'da bir haftadır devam eden protestolardaki bilanço açıklamıştı. 

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2'si çocuk olmak üzere 164 kişi hayatını kaybetti. Can kayıplarının 103'ü ise Kazakistan’ın en büyük kenti olarak bilinen Almatı'dan.

Sokak olaylarına evrilen gösterilerde protestocular ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda, Kazakistan’ın güneyindeki Almatı kentinde, devlet binalarına giren ve polis araçlarını ateşe veren protestoculara, güvenlik ekipleri ses bombalarıyla müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, hükümeti bu protestolardan sorumlu tutarak söz konusu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması neticesinde, Kazakistan genelinde OHAL ilan edildi. Göstericilerin silah kullanması ve kamu binalarını işgal etmesi neticesinde Nur Sultan yönetimi güvenlik ekiplerine operasyon talimatı verdi.

7 Ocak'ta Tokayev, Kazakistan’ın bütün bölgelerinde anayasal düzenin tekrar sağlandığını fakat operasyonların devam ettiğini açıkladı. Kazakistan'da güvenlik ekiplerinin operasyonları, yoğun bir şekilde Almatı kentinde sürüyor.

Yorumlar (0)