Kazakistan, cumhurbaşkanını seçiyor

Ocak ayında yapılan protestolar ve haziran ayında düzenlenen anayasa referandumu, Kazakistan'da erken cumhurbaşkanlığı seçimi kararının alınmasına neden olmuştu. Ülkedeki yaklaşık 12 milyon seçmen, sandık başına gitti. "Hepsine karşı" seçeneğinin de oy pusulalarında yer aldığı seçimde adaylardan 2'sinin kadın olduğu belirtildi. İşte Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in de adaylar arasında yer aldığı seçime dair detaylar...

DÜNYA 20.11.2022, 09:55 21.11.2022, 00:36 Hakan Öksüz
Kazakistan, cumhurbaşkanını seçiyor

Kazakistan, erken cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile birlikte toplamda 6 aday, bundan sonraki 7 yıl boyunca ülkenin cumhurbaşkanı olabilmek için yarışıyor. Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi için en az 10 bin sandığın açıldığı belirtiliyor.

"Hepsine karşı" seçeneği de oy pusulasında!

Yaklaşık 19 milyon kişinin yaşadığı Kazakistan'daki kayıtlı seçmen sayısının, 11 milyon 950 bin 485 olduğu aktarıldı. Aynı anda yurt dışında bulunan temsilciliklerde de sandıkların açıldığı ve oy verme işleminin başladığı kaydedildi. Sandıkların saat 20.00'de kapanacağı belirtildi. Seçimde 2 kadın adayın yer alması dikkat çekti. Kazakistan'da yapılan seçimlerde oy pusulalarında ilk defa "hepsine karşıyım" seçeneğine yer verildiği belirtildi.

Ocak ayında geniş çaplı protestolar düzenlenmişti

Bu yılın ocak ayında Kazakistan'da yaşanan protestolar, ülkenin erken seçime gitmesine yol açtı. Haziran ayında gerçekleştirilen anayasa referandumu, "devlet yönetiminde tekelleşme" tehlikesini önlemek için yapıldı. Referandumda, cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olması ve her adayın sadece bir dönem boyunca bu görevi üstlenmesi kararı alındı.

642 yabancı gözlemci, seçimde görev alıyor

Ülkede demokrasi için sokaklara dökülen vatandaşlar, referandumda alınan kararı "zafer" olarak niteliyor. Seçimlerde 642 yabancı gözlemci görev alıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra 15 ülkenin seçim kurulu başkanı da seçimi takip ediyor. Seçimde ön sonuçların yarın açıklanacağı, kesin sonuçların ise en geç 27 Kasım'a kadar duyurulacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)