Katar ve Filistin’den İsrail’i kızdıracak anlaşma 

Ortadoğu’nun en çok konuşulan iki ülkesi, Gazze’deki elektrik santraline doğal gaz remini konusunda anlaştıklarını aktardı. 

DÜNYA 27.12.2021, 07:40
Katar ve Filistin’den İsrail’i kızdıracak anlaşma 

Katar Dışişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Gazze’yi Yeniden İmar Komitesi, tarihi bir karara imza attı. Komitenin internet sitesinden yayınlanan habere göre Filistin ve Katar arasında mutabakat zaptı imzalandı.  

Mutabakata 3 taraflı onay 

Mutabakat zaptında Gazze Elektrik Santrali Temsilcisi Velid Süleyman, Filistin Enerji Kurumu Başkanı Zafir Mulhim ve Gazze’yi Yeniden İmar Komitesi Başkanı Muhammed el-İmadi’nin imzaları yer aldı. Anlaşmaya göre Gazze Elektrik Santrali’nin işletilmesi için gerekli olan doğal gazın temini ve fiyatlandırması sağlanacak. 



En az 60 milyonluk anlaşma 

Doğal gazı tedarik eden şirketten Gazze’ye kadar döşenecek olan boru hattının 60 milyon Dolar değerinde masrafının olacağını belirten taraflar, bu maliyetin Katar’a bağlı Gazze’yi Yeniden İmar Komitesi tarafından karşılanacağını aktardı. Gazze Elektrik Santrali’nin doğal gaz ile çalışacak şekilde dönüştürülmesi için ödenmesi gereken masrafları da komite üstlenecek. 

İsrail, Filistin’e yakıt sokmuyordu 

2006 senesinden bu yana Gazze Şeridi’ni hava, deniz ve kara ablukası altında tutan İsrail, 10 Mayıs’ta Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılar sebebiyle Katar tarafından finanse edilen yakıtın Gazze Şeridi’ne girmesini yasaklamış fakat gelen tepkiler üzerine 49 gün sonra yani 28 Haziran’da bu yasağı kaldırmıştı. 



20 saat boyunca elektrik kesik oluyor 

Gazze ablukasının başladığı günden bu yana özellikle enerji temini konusunda sıkıntılar yaşanıyor. 600 megavat elektriğe ihtiyaç duyan bölge yalnızca 210 megavat elektrik temin edebiliyor. Elektrik kesintileri gün içinde 20 saati buluyor. 

Yorumlar (0)