Katar ilk kez seçime gitti

Katar Şura Konseyi (Parlamento) için gerçekleştirilen ilk seçimlerde sandıkların kapanmasının hemen akabinde oy sayımına başlandı.

DÜNYA 03.10.2021, 01:08
Katar ilk kez seçime gitti

COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına karşı alınan sıkı tedbirlere rağmen Katar halkının yoğun ilgi gösterdiği seçimde sandıklar saat 18.00 itibarıyla kapandı.

Oy sayımına başlanan seçim merkezlerinde temsilciler ve adaylar hazır bulunurken, sayım işlemi, gönüllülerin yardımıyla seçim merkezi yöneticisi gözetimi altında yapılıyor.

Başbakan Al Sani'den paylaşım

Başbakan Halid Bin Halife Al Sani, sandıklar kapanmadan hemen evvel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada, "Katar halkı, bugün ilk seçilmiş Parlamento üyelerini belirlemek için oy kullandı ve ülkemizin karar almadaki halk katılımının kapsamını genişletmesinde yeni bir tarihi başarıya imza attı." yorumunda bulundu.

Al Sani, "Bu başarı vesilesiyle halkı tebrik ediyor, seçmenler, adaylar ve organizatörler olarak bu ulusal etkinliğe iştirak eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum." sözlerini sarf etti.

Eski yapıda tüm milletvekillerini Katar Emiri atıyordu

Katar'da Parlamento'nun tarihi 1972 senesine değin uzanıyor. Meclis, 19 Nisan 1972 tarihinde ülkedeki temel yapıları düzenleyen değişiklerle meydana geldi. 

Katar'da yasama organı olarak görev yapan Parlamento, Bakanlar Kurulu'nca yönlendirilen kanun tasarılarını, ekonomik ve siyasi genel politikayı, ülke bütçesini ve bu meselelere ilişkin önerileri tartışıyor.

Eski yapıya göre 45 kişiden oluşan Meclis'in tamamını Katar Emiri atıyordu. Yeni düzenlemeyle demokratik bir adım atan ülkenin Şura Meclisi'nde yer alacak milletvekillerinin 30'unu Katar halkı seçecek, 15 üyeyi ise yine Katar Emiri atayacak.

Parlamento seçimleri, Körfez ülkesindeki siyasi sürece halkın katılımını genişletmeyi amaçlayan bir adım ve demokrasiyi kuvvetlendirme gayretlerinin bir parçası olarak görülüyor.







Yorumlar (0)