Katalonya, isyan bayrağını çekti: Sokaklarda Kral’ın fotoğrafları yakılıyor 

Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı gruplar, Kral 6. Flipe’nin Barselona’yı ziyaret edeceğini duyunca sokaklarda protesto düzenledi. İspanya Kralı’nın fotoğrafları sokaklarda bir bir yakıldı. 

DÜNYA 16.06.2021, 09:48 17.06.2021, 11:06
Katalonya, isyan bayrağını çekti: Sokaklarda Kral’ın fotoğrafları yakılıyor 

İspanya Kralı 6. Felipe’nin ekibi, Barsola’ya bir ziyaret gerçekleştirileceğini belirten açıklama yapmıştı. Açıklamanın ardından ise Katalonya sokakları ayaklandı. Bağımsızlık yanlısı grupları organize eden Katalen Ulusal Asamblesi (ANC) derneği, “Katalonya’nın kralı da kraliyet tacı da yok.” şeklinde sloganlar atarak Kral’ı protesto etti. 

Merkezde ve Katalonya özerk hükümeti başkanlık binasının olduğu Sant Jaume Meydanı’nda toplanan halk, Kral’ın fotoğraflarını yaktı. ANC Başkanı Elisenda Paluize ise bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve İspanya Kralı’nı Katalonya’da görmek istemedikleri için böyle bir eylem organize ettiklerini belirtti. 



Kralın fotoğrafını yakmak ifade özgürlüğü 

ANC yetkilileri, Kral’ın kalacağı otelin önünde de yeni bir fotoğraf yakma eyleminin yapılacağını aktardı. İspanyol yasalarına göre Kral’ın ve Kraliyet ailesinin fotoğraflarını yakmanın cezası hapis. Fakat sol koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Unidas Podemos Partisi, bunun bir suç olmaması ve ifade özgürlüğü olarak kayıtlara geçmesi konusunda hazırladığı yasa tasarısını bugün meclise götürecek. 

Bu yasa tasarısına daha şimdiden koalisyon ortakları, ayrılıkçı ve sol partilerin çoğunluğu destek veriyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de fotoğraf yakmanın ifade özgürlüğü olduğunu belirtmiş ve İspanyol Mahkemeleri’nin geçmişte verdiği hapis cezaları sebebiyle ülkeyi cezalandırmıştı. 



Katalonya Başkanı, Kral ile görüşmeyecek 

Ekonomi Konferansı’nın yarın Barselona’da başlaması ve İspanyol yöneticilerin bu konferansta yer alması bekleniyor. Kral 6. Felipe’nin de katılacağı konferans sırasında Katalonya Özert Hükümet Başkanı Pere Aragones’in bulunmayacağı bildirildi. Katalonya Sözcüsü Patricia Plaja ise “İspanya Kralı’nın yaptıkları, Katalan topraklarında, Katalan Özerk Hükümeti ve Başkan’ın gündemini bağlamaz.” şeklinde bir açıklama yaptı. 

Yorumlar (0)